0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Mandarine u trudnoći

Mandarine u trudnoći Bebe.hr portal

Sezona citrusa je u tijeku i vjerojatno se i mnoge trudnice pitaju koji je utjecaj mandarine u trudnoći. Koliko su zdrave i sigurne u ovom periodu? Donosimo odgovore!

 

Je li mandarina sigurna za trudnice?

Mandarine u trudnoći su sjajno voće jer su dobar izvor vitamina B poput folata. Manjak folne kiseline kod trudnica može dovesti do rođenja djece s pothranjenom težinom.

Osim toga plodovi su zasićeni kalijem i fosforom, što je vrlo važno kako bi se održali zdravi zubi i mišićno-koštani sustav. A bogate su magnezijem, odgovornim za živčani sustav, sprečavajući grčeve.

Mandarine u trudnoći

 

Druge prednosti mandarine su što čiste žensko tijelo od toksina i smanjuju vjerojatnost prehlade. A kako su niskokalorični proizvod, ne morate brinuti zbog viška kilograma.

Mandarine možete jesti dok dijete čeka, međutim, kad ih kupujete, morate pažljivo paziti na izgled kako ne bi došlo do trulih ili plijesni citrusa.

 

Koji su rizici konzumiranja mandarine u trudnoći?

  • Što se više bliži porođaj, to je veća vjerojatnost alergija kod žena i beba. Ti su citrusi moćan alergen, pa njihova upotreba može donijeti i koristi i štetu. Da biste konzumirali agrume bez straha za svoje dobrobit, posavjetujte se s alergologom.
  • Mandarine ne mogu koristiti ženama s dijabetesom, s čirom na želucu ili dvanaesniku, i one koje imaju problema s bubrezima.
  • Žgaravica pogađa većinu žena u kasnoj trudnoći. To je zbog viška kiseline, stoga ne konzumirajte mandarine da ne biste pogoršali stanje.

Iako su mandarine generalno sigurne, svaka je osoba drugačija i indikacije će ovisiti o individualnim karakteristikama određene trudnice. Stoga se uvijek konzultirajte sa svojim liječnikom koji najbolje poznaje Vašu situaciju.

POVEZANO: Voće koje je bolje izbjegavati tijekom trudnoće