Bebe Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

Rok trajanja autosjedalice

Rok trajanja autosjedalice Bebe.hr portal

Rok trajanja autosjedalice općenito ističe između 6 i 10 godina nakon datuma proizvodnje. Nije protuzakonito korištenje autosjedalice iznad 10 godina, ali se preporučuje da ju zamijenite nakon što joj istekne rok trajanja.

 

Što zapravo predstavlja rok trajanja autosjedalice?

Preporuke za ‘vijek trajanja’ pomalo su poput datuma ‘najbolje do’. Postavljaju ih proizvođači i razlikuju se ovisno o modelu autosjedalice.

Također ovise i o tome kako koristite autosjedalicu. Ali uvijek provjerite kod proizvođača autosjedalice ako imate bilo kakvih nedoumica.

 

rok trajanja autosjedalice

 

Autosjedalice moraju biti sigurnosno testirane i certificirane. Odnosno moraju imati naljepnicu ECE odobrenja tj. da su ispitane i u skladu s sigurnosnim zahtjevima. Naljepnica će vam također pokazati za koju je grupu sjedalo testirano. Kao u maksimalnu težinu do koje se može koristiti.

 

Zašto ističe rok trajanja autosjedalica?

Postoji nekoliko razloga zašto autosjedalicama ističe rok trajanja, koji ne znače da proizvođači autosjedalica samo žele izvući više novca od vas.

1. Istrošenost
Vaša autosjedalica može biti jedan od najčešće korištenih dijelova dječje opreme koju posjedujete. Što utječe na tkaninu i dijelove autosjedalice, pa je razumljivo da sjedalica – dizajnirana da zaštiti vaše dijete – neće trajati zauvijek.

 

 width=

 

2. Mijenjanje propisa i standarda
Proizvođači autosjedalica neprestano provode i ocjenjuju sigurnosna ispitivanja i testove sudara. Također, tehnologija se neprestano razvija. To znači da se statistika sigurnosti autosjedalice može poboljšati uvođenjem novih značajki, materijala ili tehnologija.

3.Datumi isteka jamče da ćete, čak i ako propustite najavu povlačenja, imati relativno suvremenu autosjedalicu. Onu s kojom je vjerojatnije da neće imati problema.

 

Životni vijek autosjedalice

rok trajanja autosjedalice

 

Dok god autosjedalica ispunjava zakonske sigurnosne zahtjeve, može se kontinuirano koristiti kao sigurna autosjedalica. Sve dok vaše dijete ne dosegne maksimalnu težinu u svojoj grupi,.

  • Grupa 0+ – rođenje do 15 mjeseci
  • Grupa 0+/1 i 1 do 9kg – od rođenja za 0 i od 9 mjeseci za 1 do 18kg (oko 4 godine)
  • Grupa 1/2/3 – od 9 kg (9 mjeseci) do 36 kg (oko 11-12 godina)

Provjerite datum isteka sjedala gledajući njegovu naljepnicu, obično na dnu ili pozadi sjedala.

POVEZANO: 6 pravila za kupovinu autosjedalica