0-6 mjeseci 25 do 40 tjedana 6-12 mjeseci Bebe Kutak za tate Novorođenčad Savjeti i njega Trudnice

6 pravila za kupovinu autosjedalica

6 pravila za kupovinu autosjedalica Bebe.hr portal

Prava autosjedalica omogućava komfor i sigurnost vašeg djeteta. Stoga donosimo slijedeće savjete kako odabrati autosjedalicu koja zadovoljava vaše dijete. I koju možete ispravno instalirati u svoj auto svaki put.

1. Visina, težina i dob djeteta

Da biste odabrali pravo sjedalo za vas, prvo morate znati u kojoj se fazi vaše dijete nalazi. Odnosno autosjedalica se kupuje prema visini, težini i dobi djeteta. I klasificira se na 0, I, II i III. Međutim čak i ako vaše dijete ispunjava dobne uvjete za drugu vrstu autosjedalice, nemojte ju mijenjati dok god ne postane dovoljno teško.  Težina i visina su bitniji faktori. Saznajte više o tome koja vam je veličina potrebna u članku Kupovina autosjedalice? Donosimo na što trebate obratiti pozornost!

autosjedalica

2. Odgovara li autosjedalica vašem autu

U kupovinu autosjedalice obavezno idite autom u kojem ćete voziti dijete i probajte ju ispravno namjestiti. Ukoliko je dijete već rođeno, povedite i dijete da isprobate na mjestu odgovara li i djetetu autosjedalica.

3. Atest

Provjerite ima li vaša autosjedalica atest sigurnosti ECE R44. Također ako kupujete polovnu autosjedalicu provjerite i rok trajanja, ovisi od proizvođača ali uglavnom ne smiju biti starije od 8 godina.

4. Dok kupujete

Kupovina autosjedalice, ako je moguće, treba biti obavljena prije nego se kupe kompatibilna kolica. Kada se kupuje autosjedalica obavezno je da odgovara vašem djetetu, vašem autu i da ima atest. A slijedeće će vam dosta olakšati a to je:

  • Sjedalo s dvije kopče. Ako ne želite da djeca mogu sama otkopčati autosjedalicu; odaberite s dvodijelnim kopčama jer ih je djetetu mnogo teže otkopčati.
  • Tkanina koja se lako čisti. Također, tamniji uzorak može bolje sakriti mrlje. Djeca jedu, piju i povraćaju u svojim autosjedalicama, pa svakako želite da ih možete lako očistiti.
  • Kupujte u trgovini s osobljem koje je pravilno obučeno za postavljanje autosjedalice u vaš automobil. Osoblje bi trebalo doći do vašeg automobila i pomoći vam da provjerite radi li autosjedalica s vašim automobilom.

 width=

5. Postavljanje i pristajanje

Možda ćete puno poskakivati ​​kada morate voziti preko onih beskrajnih rupa ili “ležećih policajaca” na cesti, ali vaša beba to ne bi trebala. Ako je vrckavo, nije sigurno. Isprobajte ga sami gurajući ga uokolo prije nego mu povjerite da štititi vaše dijete na cesti.

Također obavezno provjeravajte autosjedalicu svakih nekoliko tjedana kako biste vidjeli treba li je zategnuti. Uz sva prilagođavanja i vađenja iz auta, s vremenom će se malo olabaviti.

6. Testirajte dok koristite

Svakih nekoliko tjedana provucite dva prsta ispod remena kako biste bili sigurni da pojas dobro pristaje vašem djetetu koje raste. Ne biste trebali moći provući više od dva prsta između remena i djetetovih prsa.

Također provjerite i jesu li trake pojasa izlizane ili pokidane, imaju li oštećenja, pogotovo kada kupujete rabljeno. Kao i kakve su presvlaka i podloga, ima li metalna struktura hrđu ili napuknuća?

POVEZANO: Kupovina autosjedalice? Donosimo na što trebate obratiti pozornost!