12 do 24 tjedna Trudnice

Opuštanje u trudnoći

Opuštanje u trudnoći Bebe.hr portal

Uklonite stres meditacijom

Prakticira se već gotovo tri tisućljeća, zbog svoje moći opuštanja i uklanjanja stresa. Meditacija je upravo ono što vam sada treba jer je trudnoća stresna za tijelo i um. Svrha meditacije je smiriti um i oslobodi ga senzornog preopterećenja. Budući da je meditacija učinkovita u tome, idealan je način za održavanje razine stresa u trudnoći. Meditacija nudi puno toga. Ne samo da smiruje um nego i zdravo utječe na tijelo. Neke od fizičkih dobrobiti redovite meditacije jesu: snižen srčani ritam, snižen tlak, smanjena napetost mišića, povećana otpornost kože i snižena razina laktoze u krvi.

Kako meditirati?

Za početak krenite s osnovnim oblikom meditacije i neka ona postane dio vaše svakodnevice.

  • Pronađite tiho mjesto gdje vas nitko neće smetati. Držite se podalje od svih vrsta smetnji poput televizije, radija i računala.
  • Sjedite u tišini u udobnom uspravnom položaju i zatvorite oči.
  • Počnite tako da dišete polako, koncentrirajući se na disanje, a zatim na svaki dio tijela posebno, uklanjajući napetost u svakom dijelu, kako prolazite njime. Krenite od čela, a završite s nožnim prstima.
  • Kada vam se tijelo opusti, odaberite neku vama važnu riječ ili frazu (ili možete koristiti tipičan i dobro poznati “Ohm”), i dok dišete polako, ali prirodno, koncentrirajte se na riječ i tiho si je ponavljajte dok izdišete.
  • Dok to radite, zauzmite pasivan stav. Ako vam se javljaju druge misli, vratite koncentraciju na disanje i mantru.
  • Nastavite meditirati 10 do 20 minuta. Kad završite, sjedite u tišini još 2 do 3 minute, prvo zatvorenih, a onda otvorenih očiju, dok ne osjetite da ste spremni ustati.