0 do 12 tjedana Trudnice

Prvi mjesec trudnoće odnosno prva 4 tjedna

Prvi mjesec trudnoće odnosno prva 4 tjedna Bebe.hr portal

Kada biste gledali bebu na ultrazvuku prvi mjesec trudnoće, ne biste vidjeli mnogo, ali zapravo se mnogo toga događa u ovoj ranoj fazi razvoja vaše bebe. U ovoj fazi oplođeno jajašce prelazi iz blastociste u embriju i iako je još veličine makova zrna brzo počinje rasti. 

Iako je još sićušna točkica koja se jedva vidi na ultrazvuku, gestacijska vrećica nosi nacrte nosa, nožnih prstiju vaše bebe i svega ostalog što je skriveno u njihovim kromosomima.

 

Simptomi prvi mjesec trudnoće

 width=

 

 • PMS u odnosu na simptome trudnoće: U tim ranim danima, mnoge žene smatraju da je simptome trudnoće teško razlikovati od tipičnih simptoma PMS-a. Uostalom, neraspoloženje, umor, bolne grudi, nadutost i zatvor mogu biti znakovi PMS-a. Ali PMS na kraju dovede do menstruacije, a zatim nestane. Simptomi trudnoće traju..
 • Izostanak mjesečnice: Toliko je rano da se možda još ne osjećate trudnom, ali izostanak menstruacije može biti prvi znak trudnoće i vaša motivacija da napravite test na trudnoću.
 • Umor: Hormoni trudnoće rastu i vaše tijelo počinje proizvoditi više krvi kako bi prehranilo bebu, sigurno ćete se osjećati više nego malo umorno. Zapravo, možda ste posve iscrpljeni.
 • Točkasto krvarenje : oko 30% žena doživi implantacijsko krvarenje kada se embrij pričvrsti za stijenku maternice. Krvarenje može biti drugačije boje od mjesečnice, poput svijetloružičaste ili tamnosmeđe.
 • Lagani grčevi: Implantacijski grčevi su također problem. Ovi blagi bolovi trebali bi trajati samo dan ili dva.
 • Bolne grudi: Što mnoge žene primijete prije mučnine, povraćanja i ekstremnog umora? Bolne ili natečene dojke. Teško je povjerovati da se vaše tijelo već priprema za hranjenje bebe već u 4. tjednu, ali jest.
 • Pozitivan test na trudnoću: Može proći nekoliko dana ili tjedana prije nego što budete imali dovoljno hCG (hormona trudnoće) u urinu da bi ga kućni test mogao otkriti.Možete zakazati test krvi u ordinaciji ili ponoviti test nekoliko dana kasnije s drugim štapićem za mokrenje. Ako je test kod kuće bio pozitivan, možete se osjećati prilično sigurni da ste trudni.

Iako su sve to normalni simptomi, neke trudnice uopće ne osjećaju simptome prvog tromjesečja. Nedostatak simptoma ne znači da nešto nije u redu – samo da je svaka trudnoća drugačija.

Korisni savjeti za 4 tjedan trudnoće

Prvi mjesec trudnoće

 

 • Dodajte prenatalni vitamin sa 600 mcg folne kiseline u svoju dnevnu rutinu (ako ga već ne uzimate). Folna kiselina štiti od urođenih mana i može čak sniziti krvni tlak vašeg djeteta kada odraste.
 • Odvojite vrijeme za sebe — i svog partnera. Upravo ste saznali neke ozbiljne informacije koje su vam promijenile život! Možda još niste spremni podijeliti svoje vijesti, ali ako tako osjećate, posvetite neko vrijeme razmišljanju o svojim osjećajima.
 • Nazovite svog ginekologa i dogovorite termin za svoj prvi prenatalni posjet, koji će se vjerojatno dogoditi oko 8. tjedna.
 • Bilo da pokušavate mjesecima ili je ovo iznenađenje, ne zaboravite duboko udahnuti. Ovo će sve promijeniti, ali to je bit.

POVEZANO: Kako razlikovati implantacijske grčeve od menstrualnih?