Savjeti i njega Trudnice

Rabljena oprema za bebe: Koristiti ili ne?

rabljena oprema za bebe

Foto: wuttichai / Freepik

Djeca koštaju! Koliko puta ste čuli ovu rečenicu na spomen priče o djeci i planiranju potomstva. Da, djeca koštaju, jer je to još jedan član vaše obitelji. Ali da su djeca izniman dodatni trošak na vaš budžet, to baš i nije posve istina, jer postoji jako puno stvari koje ćete (i možete) posuditi, preuzeti od drugih, ponovno koristiti i tako pomoći i planetu kroz ‘zero waste’ metodlogiju opremanja za bebu. Kod opremanja za bebu, neke stvari se mogu sigurno koristiti rabljene.

Što se može koristiti u rabljenom stanju?

 • Bebe brzo prerastu odjeću i obuću pa je kupovina rabljene odjeće praktična i ekonomična opcija;
 • Tvrde, plastične i drvene igračke koje se mogu lako očistiti i dezinficirati;
 • Rabljene dječje knjige su obično u dobrom stanju i mogu se ponovno koristiti;
 • Predmeti poput stolica za hranjenje, stolova za previjanje i drugog namještaja koji se lako čisti;
 • Torbe za pelene;
 • Kolica, ako su ispravna;
 • Baby monitori;
 • Neoštećeno posuđe od materijala koji se mogu oprati, sterilizatori, izdajalice;
 • Sve što se koristi u automobilu (osim sjedalica) – zaštite za sunce, zrcala, pretinci za igračke…

Važno je provjeriti stanje rabljenih stvari i osigurati da su čiste, sigurne i u skladu s trenutnim sigurnosnim standardima. Međutim, postoje stvari koje se ne preporučuju kupovati rabljene, kao što su autosjedalice, madraci za krevetiće, dude varalice i bočice, zbog sigurnosnih i higijenskih razloga.

Zašto se ove stvari ne bi trebale ponovno koristiti?

 1. Sigurnost autosjedalica može biti kompromitirana u slučaju da je sjedalica sudjelovala u prometnoj nezgodi ili pretrpjela neko oštećenje. Također, autosjedalice imaju rok trajanja i sigurnosne standarde koji se često ažuriraju.
 2. Korišteni madraci mogu sadržavati alergene, poput prašine i grinja, i mogu izgubiti svoj izvorni oblik, što može utjecati na sigurnost i udobnost koja je bebi potrebna.

Ukoliko želite koristiti rabljenu odjeću i opremu, svakako se pridružite Sharing is caring stranicama na Facebooku, na kojima možete pronaći apsolutno sve. Postoji i posebna stranica koja se odnosi samo na opremu za bebe pa joj se svakako pridružite.