Bebe Djeca

Najgledaniji Disneyevi crtani filmovi svih vremena

Disney, crtići, beba gleda crttiće

Foto: Freepik

Da vas netko pita koji je najgledaniji Disneyev crtić svih vremena, odgovor bi sigurno bio Mickey Mouse jer od ovoga animiranog lika sve je počelo. Mickey, Minnie, Pluto i Šiljo, bili su škvadra koja je svima označila Disney period.

Disney, simbol čarolije i mašte u svijetu animiranih filmova, stvorio je neke od najgledanijih i najvoljenijih crtića svih vremena. Disneyevi crtići osvojili su srca i maštu generacija gledatelja, postajući ikone popularne kulture. Međutim, ovi likovi i njihovi crtići samo su utkali put Disneyevim crtićima koji su ispisali povijest. Današnje generacije Disney će pamtiti po posve drugim filmovima. Ovo je lista popularnosti određenih filmova utemeljena na njihovoj (navodnoj) zaradi i/ili gledanosti.

Filmovi koji su najviše zaradili
  1. “Snježno kraljevstvo II” (Frozen II, 2019) – Ovaj film je s ukupnom zaradom od oko 1,45 milijardi dolara jedan od najgledanijih Disneyevih filmova.
  2. “Kralj lavova” (The Lion King, 1994) – Originalna verzija filma iz 1994. godine ostvarila je prilagodenu bruto zaradu od oko 835 milijuna dolara, što ga čini jednim od najuspješnijih tradicionalno animiranih filmova.
  3. “101 Dalmatinac” (1961) – Ovaj klasični film također se nalazi među top zaradama s prilagođenom bruto zaradom od oko 936 milijuna dolara.
  4. “Snjeguljica i sedam patuljaka” (1937) – Kao Walt Disneyjev prvi dugometražni animirani film, “Snjeguljica” i danas drži rekord kao najgledaniji animirani film svih vremena kada se uzme u obzir inflacija, s prilagođenom zaradom od preko 1 milijarde dolara.
  5. “Fantasia” (1940) – Ovaj inovativni film kombinirao je klasičnu glazbu s animacijom i postigao prilagođenu bruto zaradu od oko 778 milijuna dolara.
Lista popularnih crtića prema gledanosti

1. “Kralj lavova” (1994) – Ovaj epski film priča priču o Simbi, mladom lavu koji traži svoje pravo mjesto u “krugu života”. Film je poznat po svojoj snažnoj priči, nezaboravnoj glazbi i dubokim emotivnim temama.

2. “Snježno kraljevstvo” (Frozen, 2013) – Priča o sestrinskoj ljubavi između Else i Anne osvojila je svijet. Pjesma “Let It Go” postala je globalni hit, a film je brzo stekao status modernog klasika.

3. “Ljepotica i zvijer” (1991) – Ovaj film, koji kombinira romantičnu priču s prekrasnom animacijom, prvi je animirani film nominiran za Oscara za najbolji film.

4. “Aladdin” (1992) – Uz nezaboravne likove poput duha iz lampe i priču o ljubavi, pustolovini i samoostvarenju, “Aladdin” ostaje jedan od najdražih Disneyevih filmova.

5. “Priča o igračkama” (Toy Story, 1995) – Prvi potpuno računalno animirani dugometražni film, “Priča o igračkama” donosi priču o igračkama koje oživljavaju kad ih nitko ne gleda.

Ovi filmovi su više od pukih animacija; oni su umjetnička djela koja dotiču teme prijateljstva, ljubavi, hrabrosti i samootkrivanja. Disney nastavlja čaroliju, osvajajući nove generacije svojom neiscrpnom maštom i kreativnošću.

POVEZANI ČLANCI: Popularni crtići