Trudnice

Što kad imate Rh – krvnu grupu

Što kad imate Rh- krvnu grupu Bebe.hr portal

Kad se postavi dijagnoza trudnoće, odmah nakon toga potrebno ju je početi voditi. Ako se ustanovi da ste zdravi i da nema opasnosti od prenošenja bolesti na potomstvo, uobičajena obrada rane trudnoće može početi. Određivanje krvne grupe jedan je od najvažnijih testova koje možete očekivati u ranoj fazi trudnoće. Osim krvne grupe, ovim testom ćete saznati i svoj Rh faktor koji može imati značajnu ulogu u zdravlju bebe.

Što je uopće Rh faktor?

Možete imati A, B, 0 i AB krvnu grupu, a isto tako i Rh – krvnu grupu tj. Rh faktor koji može biti pozitivan ili negativan. . Najjednostavnije rečeno, Rh se određuje prema postojanju jednog proteina na površini eritrocita. Ako je taj protein prisutan, to znači da ste Rh pozitivni, a ako nije prisutan, znači da ste Rh negativni. Oko 85% stanovništba je Rh+.

 width=

Rh inkompatibilnost

Rh inkompatibilnost pojam je koji se vezuje uz različite Rh faktore majke i fetusa, odnosno kad je majčina krvna grupa Rh negativna, a fetusa pozitivna. Ako ste vi Rh-, a otac djeteta Rh+, veća je vjerojatnost da će fetus naslijediti očevu krvnu grupu i da će doći do tzv. Rh inkompatibilnosti. Ona se pojavljuje u 10% trudnoća i tad su u majci prisutna antitijela koja mogu proći kroz posteljicu, potom se vezati za eritrocite fetusa te ugroziti njihov razvoj. To može uzrokovati blagu do vrlo tešku anemiju ili porast bilirubina u krvi fetusa. Oko 24. i 32. tjedna potrebno je kontrolirati krv kako bi se ustanovila razina antitijela u krvi. Rh inkopatibilnost ne predstavlja veći problem u prvoj trudnoći, ali moguća je opasnost u kasnijim trudnoćama. Zbog toga je u roku 72 sata od poroda potrebno dobiti injekciju Rh imunoglobina (RhIg ili Rhogam). Ovaj postupak uništava sve stanice djeteta koje bi mogle izazvati osjetljivost majke pa pomoću te injekcije sljedeće trudnoće ne bi trebale biti ugrožene.

 width=

Danas se untaoč Rh inkompatibilnosti rješavaju sve eventualne poteškoće te se trudnoća završava uspješno i na vrijeme.