Trudnice

Vodič za njegu kože trudnica

Vodič za njegu kože trudnica Bebe.hr portal

Pojava strija u trudnoći nije neuobičajena. Međutim, postoji niz drugih promjena koje pogađaju trudnice, ali se o njima manje zna. Jedan od uzroka njihove pojave treba tražiti i u namirnicama koje se konzumiraju. Da bi saznali što možete očekivati i što trebate izbjegavati, donosimo vam nekoliko savjeta stručnjaka za njegu kože trudnica.

Diskoloracija kože

Melasma ili trudnička maska pojavljuje se na obrazima, bradi i čelu, a karakteriziraju je tamne mrlje. Također može zahvatiti bradavice, kožne izrasline i madeže na tijelu. Neke trudnice također mogu imati izraženu tamnu liniju od stidne kosti do pupka, a poznata je po latinskom nazivu „linea negra“. Većina žena susreće se s tamnjenjem u drugom tromjesečju ili ranije. Linija zapravo nije crna, već smeđa i njezina širina je 0.5-1 centimetar.

Promjene u gustoći kose

Mnoge će žene primijetiti da je gustoća njihove kose u trudnoći poboljšana i da brže raste. Unatoč tome, nakon poroda može doći do telogenog efluvija, odnosno pojačanog ispadanja kose. Za vrijeme telogenog efluvija kosa mnogo brže prelazi iz faze rasta u fazu mirovanja i zatim vrlo brzo u fazu ispadanja. To stanje najčešće potraje tri mjeseca nakon porođaja. Kumulativni oblik stresa i nagla promjena razine hormona uzrokuju ispadanje kose, ali je moguća da do toga dođe i nakon traume, operacije ili stresnih životnih događaja.

 width=

Vidljive vene

Uobičajeno je da su u trudnoći izraženije vene, posebno na nogama. Razlog je udruživanje krvnih pločica, a često se može osjetiti svrbež i nelagoda. Potrebno je držati noge ispružene za vrijeme sjedenja i hidrirati ih dva do tri puta dnevno.

Koje sastojke izbjegavati u trudnoći?

Kad saznate da ste trudni, vjerojatno ćete htjeti promijeniti prehranu i izbaciti namirnice koje ne smatrate zdravima i dobrima za razvoj ploda. No, jeste li znali da trebate izbaciti i neke sastojke koje koristite u njezi kože? Neki od njih su retinoidi, hidrokinon koji se nalazi u korektorima i dihidroksiaceton (DHA) koji je sastavni dio proizvoda za samotamnjenje. Za trudnice je najpogodniji „manje je više“ pristup. Vjerojatno se pitate što onda uopće smijete koristiti. Stručnjaci preporučuju konzumaciju hrane bogatu vitaminom E (primjerice bademov maslac) i vitaminom B5 koji se nalazi u grčkom jogurtu. Nakon porođaja, možete se vratiti redovnoj rutini njege kože. U slučaju da dojite, onda je potrebno još malo pričekati.

 width=