Bebe Djeca

Mljac, mljac zalogaji! 5 obroka s jabukama koje će djeca obožavati

obrok s jabukama

Foto: Freepik

Isprobavanje krute hrane putovanje je prepuno avantura, na kojem je jabuka polazišna točka. Voće je to koje obiluje hranjivim sastojcima, slatkasta je, kremasta i savršena namirnica za startanje s krutom hranom, a ujedno i odlična podloga za uvođenje drugih namirnica na bebin jelovnik. Upravo zbog toga smislili smo jabučni jelovnik za djecu različite starosne dobi.

Sa šest mjeseci: Pire s jabukama

Počnite s klasikom – domaćom kašicom. Ogulite, očistite jabuku i pretvorite je u kašicu. Koristite blender ili sjeckalicu, a može poslužiti i štapni mikser. Kremica od jabuke nije samo dobar prvi obrok, nego i savršena podloga za druga jela.

S godinu dana: Jabuka i banana

Slatkoću jabuke sljubite s kremastom strukturom banane. kako? Očišćenu i oguljenu jabuku skuhajte na pari pa zblendajte s bananom. Pomiješajte dva okusa i iznenadite osjetila vaše bebice.

S godinu i pol: Kašica od zobi i jabuke!

Kako beba napreduje prema kompleksnijim jelima, isprobajte zobenu kašicu s jabukama. Kuhajte oguljene i očišćene jabuke te u njihovu vodu dodajte sitne zobene pahuljice. Dok se kuha, dodajte malo cimeta i obrok je spreman. Naravno, kad se ohladi! Ovaj obrok djecu će uvesti u predivni svijet žitarica, a dodat će mu i malo mirisnog cimeta.

S dvije godine: Jabuka-mrkva muffin

Ručicama koje vole grabiti ponudite hranu koja se jede prstima – muffini od jabuke i mrkve. Smiksajte ribane jabuku i mrkvu, malo brašna i jedno jaje i stavite u kalupe da se ispeče. U muffine možete uvoditi raznovrsnu hranu kako bude dolazila na red.

Za veselo društvo vrtićanaca: Torta od jabuke i jogurta!

Ogulite jabike i izrežite ih na kolutove. Kupite grčki jogurt, umutite ga s malo meda i napravite slatku kremu. Uzmite posudite i u svaku stavite jedan kolut jabuke pa ga premažite zdravom kremom. I tako u nekoliko slojeva dok ne napravite malu torticu. Zadnji sloj torte prelijte medom (ako dijete nema razvijenu alergiju na med). Tortice možete ukrasiti i šarenim mrvicama, šumskim ili orašastim plodovima.

Jabuke su izvrstan način da pred svoje malene stavite nove okuse i nove namirnice. Zaigrajte se s ovim ili nekim novim receptima te djeci ponudite vitamine zapakirane u šarenilo. Može ih se pronaći i kupiti tijekom cijele godine, što ih čini savršenom namirnicom za sve uzraste koji su prestali s isključivim dojenjem i hranjenjem na bočicu.