Bebe

Faza oralnog razvoja kod beba

faza oralnog razvoja kod beba

Foto: Freepik

Faza oralnog razvoja kod djece je termin kojim se opisuje razvoj djeteta od rođenja do otprilike 18 mjeseci starosti. Tijekom ove faze, usta su primarni izvor zadovoljstva i sredstvo za istraživanje svijeta. Djeca u ovoj dobi uče i doživljavaju svijet uglavnom kroz usmene aktivnosti kao što su sisanje, grickanje, grizenje i žvakanje. Ova faza igra ključnu ulogu u različitim aspektima razvoja djeteta, uključujući motoričke vještine, govor, hranjenje i emocionalnu sigurnost.

Značajke oralne faze

Sisanje i dojenje: Sisanje pruža ne samo hranu, već i utjehu i zadovoljstvo bebama, što je razlog zašto mnoge bebe pokazuju snažnu privrženost dudama ili prstima.

Oralno istraživanje: Bebe koriste usta za istraživanje objekata, što im pomaže da razumiju svijet oko sebe. Stavljanje predmeta u usta je normalno i važno za njihov razvoj.

Razvoj govora: Oralna faza također igra ključnu ulogu u razvoju govora, jer djeca uče kontrolirati i koristiti svoj jezik i usne kako bi proizvela zvukove.

Emocionalno zadovoljstvo: U ovoj fazi, bebe također traže emocionalno zadovoljstvo i sigurnost kroz oralne aktivnosti.

Motorički razvoj i senzorna integracija

U prvim mjesecima života, bebe aktivno koriste usta da istraže teksturu, oblik, težinu i okus različitih predmeta. Ovo je dio njihovog senzornog i motoričkog razvoja. Manipulacija predmetima usnama i jezikom također pomaže u razvoju fine motorike.

Razvoj govora i jezika

Aktivnosti kao što su sisati, žvakati i pljuvati su prethodnici važni za razvoj govornih vještina. Kontrola mišića usta postavlja temelj za kasnije formiranje zvukova i riječi.

Hranjenje

U ranoj fazi, bebe se hrane sisanjem, što je složena aktivnost koja zahtijeva koordinaciju disanja, gutanja i sisanja. Kako djeca rastu, počinju eksperimentirati s krutom hranom, što je važan korak u razvoju prehrambenih navika i vještina.

Emocionalni razvoj

Aktivnosti poput sisanja pružaju utjehu i sigurnost bebama, što je važno za njihov emocionalni razvoj i osjećaj sigurnosti.

Zdravstveni aspekti

Rani razvoj dobrih navika i oralne higijene važan je za sprječavanje zubnih problema. Kako bebe stavljaju različite predmete u usta, postoji povećani rizik od infekcija. Stoga je važno osigurati čisto okruženje i pratiti sigurnost predmeta s kojima se igraju. Pedijatri i stručnjaci za dječji razvoj promatraju ovu fazu kako bi osigurali da se djetetove vještine razvijaju normalno i da nema znakova razvojnih problema.

U suvremenom znanstvenom razumijevanju, faza oralnog razvoja nije samo ključna za fizički razvoj, već ima i šire implikacije na cjelokupno dobrobiti i razvoj djeteta. Sve aktivnosti vezane uz usta su vitalne za kasniji razvoj i trebaju se promatrati u kontekstu holističkog rasta i razvoja djeteta. Zato vam u nastavku dodajemo i video sašest vježbi kojima možete potaknuti dijete u ovoj razvojnoj fazi.

POVEZANI ČLANCI: Zašto bebe stavljaju stopala u usta?