6-12 mjeseci

Zašto bebe stavljaju stopala u usta?

Zašto bebe stavljaju stopala u usta

Foto: Bristekjegor / Freepik

Bebama je često instinktivno stavljati stopala i druge predmete u usta, što je normalan dio njihovog razvoja. Zašto to čine?

Jer istražuju svijet…

Bebe istražuju svijet oko sebe koristeći sva svoja osjetila. Stavljanje stopala u usta je način da istraže teksturu, temperaturu, oblik i okus. Ovo je dio senzo-motoričkog razvoja. Dok bebe rastu, počinju otkrivati svoje tijelo. Podizanje nogu do usta pomaže u razvoju koordinacije i fleksibilnosti.

Jer ublažavaju nelagodu od rasta zubića…

Kad bebama počinju rasti zubići, desni mogu biti bolne i osjetljive. Žvakanje stopala može pružiti privremeno olakšanje od bolova i nelagode povezane s nicanjem zubića.

Jer se tako umiruju…

Bebe često koriste oralnu stimulaciju kao sredstvo samoumirivanja. Stavljanje stopala u usta može biti umirujuće i zabavno za njih.

Jer su u fazi oralnog razvoja…

Prema Freudovoj teoriji psiho-seksualnog razvoja, bebe se tada nalaze u oralnoj fazi razvoja, gdje su usta glavni izvor senzornog zadovoljstva.

Jer su prirodno radoznale…

Bebe su prirodno radoznale i koriste usna i ruke kao alate za istraživanje svijeta.

Stavljanje stopala u usta je prirodan i važan dio bebinog razvoja. To je način na koji se bebe upoznaju sa svojim tijelima i svijetom oko sebe. Dokle god je dijete zdravo i sretno, ovo ponašanje je obično bez razloga za brigu. Iako je staviti stopala u usta normalno u određenom razvojnom razdoblju, postoje situacije kada biste trebali razgovarati s pedijatrom:

  • ako primijetite da dijete ima problem s razvojem motoričkih vještina;
  • ako ponašanje traje duže nego što je uobičajeno za njihovu dobnu skupinu;
  • ako postoje znakovi anksioznosti ili drugih emocionalnih problema.

POVEZANI ČLANCI: Razvoj motorike kod djece