0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Intolerancija na laktozu kod beba

Intolerancija na laktozu kod beba Bebe.hr portal

Intolerancija na laktozu kod beba javlja se kada je sluznica crijeva oštećena. Oštećenje je obično uzrokovano proljevom zaraženim virusima, poput rotavirusa. Bebe s intolerancijom na laktozu ne mogu pravilno probaviti laktozu i ona ostaje neprobavljena u crijevima. Nakupljanje laktoze privlači vodu koja proizvodi vodenasti izmet koji uzrokuje proljev.

Vrlo male bebe često još ne proizvode dovoljno enzima (laktaze) koji pomaže u probavi laktoze. Vaša beba može imati intoleranciju na laktozu. A da nikada nije imala infektivni proljev. No enzim će se povećavati s godinama. Tako da nema potrebe prekidati dojenje osim ako je intolerancija na laktozu ozbiljna, uzrokuje dehidraciju ili sputava bebin rast.

 

Intolerancija na laktozu VS. alergija na mlijeko

 width=

Mnogi roditelji brkaju pojmove intolerancija na laktozu i alergija na mlijeko. Iako mogu imati slične simptome, radi se o potpuno različitim stanjima. Intolerancija na laktozu je probavni problem, dok alergija na mlijeko uključuje probleme s imunološkim sustavom. Dakle, iako intolerancija na laktozu može uzrokovati veliku nelagodu, neće izazvati po život opasnu reakciju poput anafilaksije.

Alergije na mlijeko najčešće se javljaju u prvoj godini života, dok je probavni sustav dojenčeta još dosta nezreo. Intolerancija na laktozu može započeti u djetinjstvu do adolescencije i može postati uočljivija u odrasloj dobi.

 

Vaša beba trebala bi izbjegavati prehrambene proizvode koji sadrže laktozu

Intolerancija na laktozu

Laktoza je prisutna u mnogim prehrambenim proizvodima i u nekim lijekovima. Osobe koje imaju probavne simptome trebaju biti svjesne mnogih prehrambenih proizvoda koji mogu sadržavati čak i male količine laktoze.

Ako deklaracija na pakiranju hrane uključuje bilo koju od sljedećih riječi, proizvod sadrži laktozu:

  • mlijeko,
  • laktoza,
  • sirutka,
  • skuta,
  • mliječni nusproizvodi,
  • suha mliječna tvar,
  • nemasno suho mlijeko u prahu.

 

Prepoznajte je li problem laktoza

Jedan od načina da provjerite ima li vaša beba problema s probavljanjem laktoze je da izbacite sve mliječne proizvode iz njezine prehrane na dva tjedna. I zatim vidite hoće li se njegovi ili njezini simptomi poboljšati. Nakon dva tjedna polako ponovno uvedite proizvode u malim količinama svaki dan kako biste vidjeli vraćaju li se simptomi. Vaš pedijatar također može testirati vaše dijete na intoleranciju na laktozu hidrogenskim izdisajnim testom.

 

Što možete učiniti?

Ako sumnjate na problem s probavljanjem laktoze, hranite bebu formulom bez laktoze 1 do 4 tjedna. A zatim se vratiti na majčino mlijeko ili standardnu formulu za dojenčad nakon što simptomi izostanu tjedan dana.

Ako je vaša beba dovoljno stara da jede krutu hranu, važno je da ne jede hranu s visokim udjelom mlijeka, poput jogurta, mekog sira i kreme. Cheddar i drugi tvrdi sirevi su u redu. Beba ne bi trebala piti sokove ili bilo kakve zaslađene napitke.

POVEZANO: 5 znakova da je vaše dijete osjetljivo na hranu