0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Nosiljke za bebe: Vrste i tipovi nosiljki

Nosiljka za bebe

Foto: Freepik

Nosiljke za bebe odličan su rekvizit koji će vam uvelike pomoći da obavljate različite zadatke istovremeno imajući dijete na oku. Kada svoju bebu pričvrstite u nosiljku, bilo da se radi o remenima ili omatanju, osjećat ćete se sigurnije.

Osim pogodnosti mobilnosti bez upotrebe ruku, nošenje bebe omogućuje vam da oživite dragocjeno iskustvo kontakta koža na kožu koje podsjeća na rane dane djetinjstva. Istraživanja su pokazala da nošenje bebe potiče jaču vezu i povećava pozornost njegovatelja prema bebinim potrebama.

Nosiljke za bebe od 0 mjeseci – stilovi

Neki osnovni stilovi nosiljki za bebe su: omotač/marama, sling, hibridna i strukturirana nosiljka. Svaki stil ima svoje prednosti i nedostatke, a nisu sve vrste nosiljki prikladne za svaku bebu ili roditelja. POVEZANO: Marame ili nosiljke – na što je potrebno obratiti pažnju

Omotači

Omotači se sastoje od dugog, rastezljivog komada tkanine koji omotate oko tijela, obično preko ramena i oko središnjeg dijela, kako biste stvorili sigurnu nosiljku za svoju bebu. Oblozi pružaju ugodno okruženje poput maternice, u čemu posebno uživaju novorođenčad. Većina omotača dizajnirana je tako da odgovara svim tipovima tijela i može se lako prilagoditi. Međutim, korištenje omota može zahtijevati malo vježbe kako biste svladali tehniku omotavanja.

Slingovi

Slingovi su široki komadi tkanine koji prelaze preko jednog ramena i preko vašeg torza, tvoreći torbicu u kojoj vaša beba može sjediti. Slingovi su općenito laki za upotrebu i prikladni su za topliju klimu budući da su obično lagani. Međutim, budući da remen leži na jednom ramenu, možda neće ravnomjerno raspodijeliti težinu, što dovodi do nelagode tijekom duljeg razdoblja nošenja.

Strukturirane nosiljke

Strukturirane nosiljke, također poznate kao mekane strukturirane nosiljke (SSC), nose se poput ruksaka s naramenicama i podstavljenim “ranškom” za nošenje. Koji se može postaviti na prsa ili leđa. Obično su dizajnirani za starije bebe, ali se mogu koristiti i i kao nosiljke za bebe od 0 mjeseci. Pružaju izvrsnu potporu i nude različite mogućnosti nošenja (sprijeda, na leđima, na boku itd.). Mnoge strukturirane nosiljke mogu se koristiti i kod male djece.

Hibridi

Hibridne nosiljke kombiniraju značajke omotača i nosiljki s mekom strukturom, nudeći najbolje od oba svijeta. Roditelji cijene hibride zbog njihove jednostavne upotrebe i udobnog nošenja. Međutim, pronalaženje savršenog kroja za svaki tip tijela ponekad može biti izazov.

Kada birate nosiljku za bebu, uzmite u obzir jedinstvene potrebe i vas i vaše bebe kako biste odredili koji je stil najprikladniji.

Gdje nabaviti nosiljku?
Nosiljke za bebe

Posjetite specijalizirane trgovine za bebe u svom gradu ili provjerite online. Neke od najpoznatijih dječjih trgovina su Baby Center, Svijet Beba i Magic Baby. Međutim odlična ponuda nosiljki može se naći na Bazzar, E-kupi. I čak na stranicama poput Njuškala gdje imaju male oglase u kojima pojedinci prodaju nove i rabljene nosiljke. Osim toga, popularna internetska tržišta poput Amazona i eBaya mogu ponuditi dobar izbor za nosiljke za bebe od 0 mjeseci, i međunarodnu dostavu u Hrvatsku.

Pripazite i na sajmove za bebe koji se održavaju u vašem gradu ili obližnjim mjestima. Na tim se događajima često pojavljuju prodavači koji prodaju proizvode za bebe, uključujući nosiljke. Primjerice Sajam beba i trudnica koji će se održati krajem rujna ove godine u Family Mall-u.

Ili se pridružite roditeljskim zajednicama i forumima gdje se možete povezati s drugim roditeljima i zatražiti preporuke gdje kupiti nosiljke. Te zajednice mogu pružiti vrijedne uvide i lokalne prijedloge. A jedna od najpoznatijih svakako je stranica Sharing is caring, na kojoj ljudi nerijetko dijele sve od opreme za bebe.

Ne zaboravite usporediti cijene, pročitati recenzije i razmotriti specifične značajke i sigurnosna razmatranja različitih marki nosiljki za bebe prije kupnje.