Bebe

Marame ili nosiljke – na što je potrebno obratiti pažnju

Marame ili nosiljke - na što je potrebno obratiti pažnju Bebe.hr portal

Kolica za bebe najbolji su izbor za svakodnevno korištenje. Pružaju bebama nesmetano pokretanje i potiče njihov motorički razvoj. No, što kad se umjesto u laganu šetnju trebate upustiti u obavljanje obaveza pri čemu vam ruke u svakom trenutku trebaju biti slobodne? U tom slučaju, kolica trebate zamijeniti maramama ili nosiljkama, ovisno o tome što više odgovara vašim potrebama. Postoji puno različitih vrsta i modela, a mi ćemo vam pomoći u potrazi odgovarajuće za vas i vaše dijete.

Kada početi koristiti marame ili nosiljke?

U nosiljkama ili maramama bebe se mogu početi nositi odmah nakon rođenja. Ako je vaša beba rođena prijevremeno i ima manju težine nego što je potrebno, najprije se posavjetujte s liječnikom. Druga bitna stvar koju morate imati na pameti je da beba do otprilike 5. mjeseca života ne može stabilno i uspravno držati glavu. Zato je važno da u nosiljci bude okrenuta ka vama. Kada beba savlada držanje glave, počet će pokazivati interes za zvukove i pokrete te će glavicu okretati u tom smjeru. Tada beba može biti okrenuta prema van, bočno ili biti na vašim leđima.

Koju nosiljku ili maramu odabrati?

Sling nosiljka – smatra se da je ovo najpraktičnija nosiljka za novorođenčad i za majke koje doje. To je zapravo kratka marama koja ima 2 metalna prstena, pri čemu je bitno naučiti pravilno provući tkaninu kroz njih i zategnuti je oko bebe. Potrebno je pronaći kroj remena koji vam odgovara, jer bi inače mogli osjećati težinu na ramenu. Između vas i bebe treba biti najviše dlan razmaka, a može se nositi do djetetovih 20 kilograma.

 width=

Marama – to je zapravo komad elastičnog, dugačkog materijala dužine oko 5 metara, a može biti i nešto kraća. Izrađuje se od pamučnog pletiva ili viskoze. Najveća prednost je što se dijete može postaviti u različite položaje, a nedostatak taj što prestaje biti udobna već oko bebinih 8 kilograma i što nije pogodna za nošenje ljeti, jer se sastoji od 3 sloja. Na početku će vam možda biti teško savladati sve tehnike vezivanja, ali jednom kad se naviknete, izvodit ćete to spontano.

 width=

Ergonomska nosiljka – Ergonomske nosiljke pogodne su za nošenje od rođenja do djetetovih 20 kilograma, kao i sling nosiljke. U slučaju da nosite novorođenče, nabavite dodatak koji će mu osigurati odgovarajući, kvalitetan položaj.

 width=

Mei Tai nosiljka – Mei Tai nosiljke možete početi koristiti kad vaša beba krene samostalno držati glavu pa sve do 4. godine. Jednostavne su za namještanje, omogućuju dugo i ugodno nošenje jer imaju široke trake ispunjene pamučnim punjenjem. One su zapravo kombinacija marame i ergonomske nosiljke. Omogućuju nošenje prema naprijed, na boku i leđima. Prilikom nošenja, bebina težina se ravnomjerno raspoređuje što osigurava maksimalnu udobnost.

Klokanica – postoje klokanice meke i tvrde strukture. Obje vrste je lako postaviti te su idealne ako želite nosiljku koju ćete uvijek moći brzo postaviti. Preporučuje se nošenje od 4. mjeseca, ali postoje i klokanice s umecima koje su pogodne i za novorođenčad. Klokanice tvrde strukture koriste se za nošenje veće djece na leđima za vrijeme dugih šetnji, planinarenja i sličnih namjena.

 width=

 

Sada kada ste upoznati sa svakom vrstom nosiljki za bebe, vjerojatno ćete lakše donijeti odluku koju kupiti. I zapamtite, savršena nosiljka ne postoji, ali može biti savršena u određenom razdoblju bebina života.