0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Kada je bebi potrebna cjevčica za hranjenje

Kada je bebi potrebna cjevčica za hranjenje Bebe.hr portal

Ponekoj je bebi potrebna cjevčica za hranjenje kako bi se nastavila normalno razvijati, ali to nije znak za paniku. Iako većina roditelja ovu vijest primi veoma loše i s mnogo straha, važno je napomenuti im da to ne mora značiti da će njihovo dijete u budućnosti imati zdravstvenih problema.

Prihvaćanje činjenice da je djetetu potrebna cjevčica za hranjenje može biti traumatično te mnogi roditelji misle da su učinili nešto loše kada im dijete ima problema s jelom ili hranjenjem. To ipak nije slučaj. Sonda za hranjenje jednostavno je alat koji se koristi da bi dijete bilo dobro uhranjeno.

 

Razlozi zbog kojih je djetetu potrebna cjevčica za hranjenje

Postoji više od 300 stanja koja mogu uzrokovati potrebu za hranjenjem putem cjevčice. Jedan od glavnih razloga za probleme s gutanjem kod beba je prerano rođenje. Međutim, ponekad anatomske anomalije također mogu umanjiti sposobnost hranjenja. Također mogu postojati alergijska stanja, genetski problemi ili gastrointestinalni problemi.

Pedijatar gastroenterolog dr. Sanville napominje da određena medicinska stanja, poput cistične fibroze ili cerebralne paralize, također mogu zahtijevati hranjenje pomoću cjevčice.

Isto tako i djeca sa značajnim problemima u ponašanju ili mentalnom zdravlju. Kao što su senzorni poremećaji, teška anksioznost ili poremećaji izbjegavanja restriktivnog unosa hrane. Kod kojih djeca mogu imati poteškoća za vrijeme hranjenja ili u potpunosti odbijati jesti.

 

Hranjenje na cjevčicu ne mora značiti da će vaše dijete zauvijek ovako jesti

 width=

 

Cjevčice za hranjenje postoje u nekoliko osnovnih varijanti: one koje daju hranu kroz nos i one koje ulaze kroz trbuh. Obje vrste unose tekuću hranu iz vrećice ili štrcaljke izravno u tijelo vašeg djeteta kroz cijev koja se spaja na otvor koji se naziva „gumb“.

Djeci s ozbiljnim zdravstvenim problemima možda će biti potrebne cijevi za hranjenje cijeli život, ali za sve ostale je to samo privremeno rješenje. Kod neke djece sposobnost hranjenja postaje bolja s vremenom. Intenzivna terapija hranjenja ponekad će djeci omogućiti da da se u potpunosti riješe cjevčice za hranjenje u vrlo kratkom periodu. Poneka će djeca razviti hibridni obrazac prehrane, dio obroka jest će na usta, a ostatak kroz cijev.

POVEZANO: 7 načina kako podržati roditelja s nedonoščetom