Bebe Savjeti i njega Trudnice

Imena za djevojčice prema grčkim božicama

Imena za djevojčice prema grčkim božicama Bebe.hr portal

Odabir imena za djevojčice je nešto čime se većina budućih roditelja bavi od trenutka kada saznaju za spol, ako ne i prije. To nije odluka koju treba donijeti olako — ime je za cijeli život.

Mitologija je nadahnula velik dio svjetske kulturne umjetnosti, od glazbe do kazališta i književnosti – pa zašto ne i imena za bebe?

 

Imena za djevojčice prema grčim  božicama

Imena za djevojčice

 

 

Aura

Aura je ime manjeg božanstva iz starogrčke mitologije koje znači “blag vjetar” ili “povjetarac”. Bila je ljubavnica Dioniza, boga vina, i mogla je trčati brzo kao brdski vjetrovi. Unatoč tome što je ime božice, prozračni tonovi Aure puni vjetra snažni su ali i rodno neutralni za roditelje koji traže taj kriterij. Tako da ovo ime može nositi i dječak.

 

Bia

Bia je božica u grčkoj mitologiji za koju se smatralo da je personifikacija sile. Ona i njezina braća i sestre, bili su stalni pratitelji i čuvari Zeusa dok je sjedio na svom prijestolju na planini Olimp. Ovo kratko i snažno ime baš je upamtljivo.

 

Freja (Freya)

Freya, je melodično i baš pjevušavo ime koje potiče od nordijske božice plodnosti. Ima veliki uspon u SAD-u, a stekla je i ogromnu popularnost u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo klasično ime može se pronaći s različitim načinima pisanja diljem svijeta.

 

 width=

 

Larisa

Larisa je ime drevne grčke svetice iz četvrtog stoljeća, a pojavljuje se u grčkom mitu kao nimfa, koja je Pelazgova kći. Ovo ljupko i vijugavo ime popularno je u Grčkoj, a tijekom godina također je postalo popularno i kod nas. U čast mitološkog lika, ime Larisa je dano jednom od Neptunovih mjeseca.

 

Leda

Leda na grčkom znači “sretna“. Leda je bila lijepa majka također zanosne Helene od Troje. Ime nije tako neobično u nekim europskim zemljama. Nama svakako zvuči zabavno i zanimljivo!

 

Melisa

Melisa znači “pčela” i potječe od meli , latinske riječi za “med”. Bila je kći kralja Melliseusa, poznata kao “čovjek pčela” ili “čovjek med”. Melissa je bilo ime mitske nimfe koja je služila kao dojilja Zeusu dok je bio dijete i hranila ga je – pogađate – medom.

 

Osim ovih manje poznatih imena za djevojčice postoje već mnoga mitska imena koja su već popularna i sa kojima smo dobro upoznati kao što su:

  • Maja
  • Irena
  • Kasandra

POVEZANO: Načini povezivanja s bebom