0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Je li gledanje i slušanje TV-a korisno ili štetno za bebu?

Je li gledanje i slušanje TV-a korisno ili štetno za bebu? Bebe.hr portal

Dok mnogi roditelji vjeruju da gledanje televizije nije dobro, većina roditelja nije svjesna je li slušanje korisno ili štetno za bebu.

U pravu ste da vaše dijete mora biti izloženo mnogo jezika. Ali taj jezik treba doći od ljudskih bića osobno, a ne od televizije. Pokazalo se da uključena televizija u pozadini smanjuje učenje jezika. Budući da dojenčadi teško razlikuju zvukove, pozadinska buka TV-a posebno je štetna za razvoj jezika.

 

U studiji usmjerenoj na prepoznavanje riječi, otkriveno je da 7-mjesečno dijete nije bilo u stanju razlikovati riječi koje su mu bile poznate u pozadini pozadinske buke. Kad su eksperimentatori pokušali naučiti malu djecu novim riječima u prisutnosti TV šuma, djeca nisu mogla razlikovati glasove na kraju riječi. Također niti naučiti nove riječi i zapamtiti nove riječi koje su učili.

korisno ili štetno za bebu

Sam broj riječi izgovorenih djetetu izravno je proporcionalan veličini njezina rječnika. Međutim, to se odnosi samo na izravne razgovore koje vodite s djetetom. Riječi koje čuje s televizije, videa, radija ili drugih razgovora se ne računaju.
Dva laka načina da svoje dijete izložite kvantitetu i kvaliteti vokabulara jesu glasno pripovijedanje onoga što radite tijekom dana i odvajanje vremena za glasno čitanje. Čitanje, posebice, izlaže djecu onome što istraživači nazivaju rijetkim riječima, a koje su osobito korisne u razvoju velikog vokabulara.

 

POVEZANO: Kako “razbiti” dosadu kod djece? Donosimo par ideja!