0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe

Kada beba može početi jesti grožđice i sušeno voće?

Kada beba može početi jesti grožđice i sušeno voće? Bebe.hr portal

Grožđice i sušeno voće su ljepljivi i teško ih je žvakati, pa mogu predstavljati opasnost od gušenja za bebe i malu djecu. 

Ali ako se grožđice i sušeno voće izrežu na sitne komadiće, tako da se bebe ne mogu ugušiti, većina liječnika kaže da su u redu. Međutim tek nakon što vaša beba postane vješta u žvakanju druge srednje krute hrane. Znači sa otprilike 9 do 12 mjeseci.

grožđice i sušeno voće

Suho voće je sigurna i zdrava hrana u kojoj su hranjivi sastojci višestruko koncentrirani, a energetska vrijednost za 6 puta veća u odnosu na svježe voće. Stoga ga treba konzumirati u manjim količinama.

Jednom kada je vaše dijete spremno grickati sušeno voće, imajte na umu da ono možda neće biti dobro za njegove male zubiće. Budući da se gumena tekstura grožđica i suhog voća lijepi za zube. Kako biste konzumirali zdravo suho voće, prilikom kupovine potrebno je obratiti pozornost na sastojke i proces sušenja.

Međutim, nedavna istraživanja su otkrila da određene kemikalije koje se nalaze u grožđicama zapravo mogu pomoći u sprječavanju karijesa. Ali dok ne saznamo više, svakako pomozite svom djetetu da opere zube. Ili barem ispere usta vodom nakon što pojede ovu i bilo koju drugu ljepljivu hranu. Bolje je svakako da djetetu dajete svježe voće nego sušeno.

 width=

POVEZANO: Kako održati hidrataciju svoje djece po vrućem vremenu?