0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca Novorođenčad

Kako održati hidrataciju svoje djece po vrućem vremenu?

Kako održati hidrataciju svoje djece po vrućem vremenu? Bebe.hr portal

Ljetni sunčani dani i visoke temperature znače više vremena za igru ​​vani, posjet bazenu ili duge šetnje. Međutim, dodatni sati na suncu mogu povećati dječju potrebu za vodom kako bi održali optimalnu hidrataciju. Nije uvijek lako zaustaviti malo dijete na pauzi za hidrataciju dok se zabavlja, ali je iznimno važno.

Voda ima mnoge funkcije uključujući prijenos hranjivih tvari kroz tijelo, ublažavanje organa i zglobova te regulaciju tjelesne temperature. Osim toga, dobra hidracija daje djeci energiju i fokus koji su im potrebni za igru ​​i učenje.

Gubimo vodu kroz svakodnevne aktivnosti kao što su disanje i znojenje. A gubitak vode obično je veći pri višim temperaturama ili s povećanom tjelesnom aktivnošću. Nastavite čitati savjete o održavanju hidratacije djece i načine kako to učiniti lakšim.

 

Kako znati je li vaše dijete dehidrirano?

 width=

Dehidracija se događa kada se previše vode izgubi znojenjem ili bolešću (poput vrućice, povraćanja ili proljeva). Ako vaše dijete ima blagu dehidraciju, možda neće pokazivati ​​simptome. Zapravo, žeđ je često znak da je već nastupila blaga dehidracija. Pažljivo promatrajte malu djecu i budite svjesni vremena i razine njihove aktivnosti. Jer ne mogu izraziti kako se osjećaju tako dobro kao starija djeca.

Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, sljedeći simptomi su znakovi dehidracije.

  • Manje mokraće (manje mokrih pelena za bebe)
  • Tamne boje mokraće
  • Suhe usne i usta
  • Crvena koža
  • Pospanost i razdražljivost
  • Nema suza kad se plače

Ako vaše dijete ima bilo koji od ovih znakova dehidracije , a vi ste zabrinuti, odmah se obratite svom pedijatru.

 

Koliko vode djeci treba?

hidrataciju

Potrebe za tekućinom razlikuju se od djeteta do djeteta i na njih utječu razina aktivnosti i vrijeme. Nastojte ponuditi vodu i hranu koja sadrži vodu tijekom dana i prilagodite je prema potrebi.

Ispod 6 mjeseci: Potrebe za tekućinom namiruju se majčinim mlijekom ili formulom.
6-12 mjeseci: Male količine (otprilike od 100 do 250 ml/dan) vode
1-3 godine: Oko 4 šalice tekućine/dan
4-8 godina: Oko 5 šalica tekućine/ dan
8+ godina: Oko 7-8 šalica tekućine/dan

Potrebe za tekućinom trebale bi se zadovoljiti vodom ili mlijekom u idealnom slučaju. Međutim i pića i hrana koja sadrži vodu kao što su juhe i smoothie također se računaju.

 

Savjeti za hidriranje vaše djece po vrućem vremenu:

 

Poslužite sladoled za međuobrok

Slatkiši su ukusan način da se pobijedi vrućina i poveća hidratacija kod djece. Odlučite se za sladolede napravljene od voća i voćnog soka. Ili nabavite kalup za sladolede i pripremite ih sami kod kuće.

 

Napravite vodu s dodatkom voća

Ubacite limun, bobičasto voće, krastavce ili mentu u vodu kako biste dobili dašak okusa bez dodanog šećera koji se nalazi u mnogim drugim pićima. Neka djeca izaberu što će umiješati i vjerojatnije će to piti!

 

hidrataciju

 

Ponudite gutljaje vode tijekom prijelaza

Ljetni dani s djecom obilježeni su prijelazima, stoga iskoristite ovo u svoju korist! Nježno podsjetite svoju djecu da popiju gutljaj vode prije početka nove aktivnosti. Uključujući prije obroka i međuobroka, prije spavanja i kada se prebacuju s igranja u kući ili na otvorenom.

 

Koristite slamku

Iz nekog razloga, mnogi ljudi – uključujući djecu – piju više vode kada im se daje na slamku. Iskoristite ovo u svoju korist i poslužite pića sa zabavnim slamkama. Razmislite o svijetlim bojama, fora dizajnu itd.

 

Poslužite hranu s visokim udjelom vode

Dok većinu vode tijekom dana unesemo ispijanjem pića, hrana također može pomoći u zadovoljavanju potreba za hidratacijom. Poslužite hranu s visokim udjelom vode, osobito u vrućim danima. Lubenica, krastavci, citrusno voće i bobičasto voće izvrsne su opcije, kao i smoothie.

Nabavite zabavnu bocu vode

Učinite ispijanje vode zabavnim. Dopustite svojoj djeci da izaberu bocu vode u svojoj omiljenoj boji ili s omiljenim likom. Držite ga napunjenim i blizu tijekom dana.

 

POVEZANO: