Bebe Novorođenčad

Što bebe doživljavaju tijekom poroda?

Što bebe doživljavaju tijekom poroda? Bebe.hr portal

Puno se toga može čuti o tome kako se mame osjećaju za vrijeme poroda međutim jako se malo zna o tome što bebe doživljavaju tijekom poroda.

 

Kako mu glava tu prolazi?

Svaka se trudnica pita kako beba od nekoliko kilograma uspijeva proći kroz otvor promjera otprilike peciva. Ali majka priroda s razlogom oprema dojenčad mekom lubanjom. Meka područja omogućuju bebinoj glavi da ostane savitljiva dok prolazi kroz porođajni kanal. Glava svake bebe rođene vaginalno postane u određenoj mjeri deformirana tijekom procesa poroda. Ali čak i najizraženija “čunjasta glavica” vraća se u normalu unutar nekoliko dana.

bebe doživljavaju tijekom poroda

Kako beba diše?

Porod proizvodi mehaničke i fiziološke promjene koje pomažu pripremiti bebu za prvi udah zraka. Fetus ne dobiva kisik iz zraka, pa ga mora dobiti od svoje majke. Ali kada se beba rodi, posteljica više ne može obavljati svoj posao, pa pluća preuzimaju. U maternici su pluća fetusa ispunjena tekućinom koja im pomaže u sazrijevanju. Porođaj isušuje ovu tekućinu tako da se pluća mogu raširiti i ispuniti zrakom nakon rođenja.

 

Osjeća li beba bol?

Liječnici sada znaju da tek rođene bebe vjerojatno osjećaju bol. Ali koliko točno osjećaju tijekom poroda još uvijek je diskutabilno. Dakle, može biti da beba osjeća bol dok prolazi kroz porođajni kanal – ali nitko ne zna sa sigurnošću. Ako se bol ipak registrira kod bebe, neki je stručnjaci uspoređuju s osjećajem postupnog stiskanja. Ali vaša bol i bol bebe potpuno su različite. Moguće je da je bol bebe onakav kakav je osjećaj progurati se kroz tijesan prostor. Kao što je osjećaj kompresije koji dobijete kada se pokušate provući ispod ograde.

 

Što beba može čuti i vidjeti?

Kao što ne postoji način da se kaže kakvu bol bebe doživljavaju tijekom poroda, liječnici također nisu sigurni koliko beba vidi ili čuje tijekom poroda. 

 width=

Ali dobro je poznato da beba ima neke slušne sposobnosti prije nego što dođe na svijet. Zapravo, liječnici kažu da slušanje majke kako govori i pjeva tijekom devet mjeseci u maternici omogućuje bebi da prepozna zvuk njezina glasa nakon što se rodi. Što je sastavni dio povezanosti roditelja i djeteta.

S druge strane, bebin vid prije rođenja teže je izmjeriti. Ali nakon što se rodi, znamo da mu je vid u početku mutan i da se ne može dobro fokusirati. Kad ga se drži oko razine dojke, gdje se obično hrani, ima sposobnost vidjeti svoju majku.

POVEZANO: Što učiniti kada se vaša beba neprestano budi noću?