6-12 mjeseci Bebe

Kada dijete može početi sjediti?

Kada beba može početi sjediti?

Foto: Cookie_studio / Freepik

Beba počinje sjediti kada njezin razvoj to dopusti, što se obično događa između četvrtog i sedmog mjeseca starosti. Međutim, važno je napomenuti da svako dijete razvija vještine sjedenja u svom vlastitom tempu, a neka djeca mogu početi sjediti ranije ili kasnije. zajedno otkrijmo kada dijete može početi sjediti.

Ključne faze u razvoju sjedenja kod beba?
  1. Podržano sjedenje (oko 4-5 mjeseci): U ovoj fazi, bebe počinju sjediti uz podršku, što znači da mogu sjediti s jastucima oko sebe ili uz pomoć roditelja.
  2. Samostalno sjedenje (oko 6-7 mjeseci): Većina beba počinje sjediti samostalno bez podrške u dobi od šest do sedam mjeseci. Ovo uključuje sposobnost da sjednu sami i održavaju ravnotežu.
  3. Sjedenje bez podrške (oko 8. mjeseca i dalje): U ovoj fazi, bebe mogu sjediti bez podrške duže vrijeme, i obično su u stanju samostalno prijeći iz ležećeg u sjedeći položaj.
Savjeti za poticanje sjedenja


Vježbe za jačanje mišića – igra na trbuhu odličan je način za jačanje leđnih i vratnih mišića, što je važno za razvoj sposobnosti sjedenja.

Pružanje Podrške – dok beba uči sjediti, koristite mekane jastuke ili prstene za sjedenje kako biste joj pružili podršku i sigurnost.

Nadzor – uvijek nadgledajte svoju bebu dok sjedi, posebno kada počinje sjediti samostalno, kako biste spriječili padove.


Važno je zapamtiti da ne smijete forsirati sjedenje prije nego što je beba spremna, jer to može dovesti do ozljeda ili nepravilnog razvoja. Svako se dijete razvija individualno, stoga ako imate brige o razvoju vašeg djeteta, posavjetujte se s pedijatrom i ortopedom. Važno je pratiti razvojne signale vaše bebe i poticati nove vještine u skladu s njihovim individualnim tempom rasta i razvoja.