Bebe Savjeti i njega

Kako izvaditi trn iz bebinog prsta?

Kako izvaditi trn

Foto: pvproductions

Vađenje trna iz bebinog prsta može biti izazovno, ali je važno postupati pažljivo kako biste izbjegli dodatnu nelagodu ili infekciju. Ovi koraci mogu vam pomoći da sigurno i učinkovito uspijete u tome, uz minimalnu nelagodu i rizik od infekcije. Naučimo, kako izvaditi trn iz malog prstića?

Priprema i oprema

Temeljito operite svoje ruke sapunom i toplom vodom kako biste spriječili infekciju. Operite bebinu ruku, posebno prst s trnom, blagim sapunom i toplom vodom. To će pomoći očistiti područje i smanjiti rizik od infekcije. Sterilizirajte pincetu i iglu (ako je potrebna) tako što ćete ih uroniti u alkohol ili prokuhati u vodi nekoliko minuta. Osušite ih čistom krpom ili pustite da se osuše na zraku.

Proces vađenja

Držite bebu mirnom i opuštenom. Možete to postići držeći je u naručju, pjevajući ili pričajući umirujućim glasom. Pažljivo pogledajte trn kako biste utvrdili njegov položaj i dubinu. Ako je trn vidljiv i dio njega je izvan kože, lakše ga je izvaditi. Ako je trn djelomično izvan kože, nježno uhvatite trn steriliziranom pincetom i lagano povucite prema van. Pazite da povlačite u smjeru u kojem je trn ušao kako biste izbjegli njegovo lomljenje. Ako je trn potpuno ispod kože, možda ćete trebati koristiti steriliziranu iglu kako biste lagano otvorili kožu iznad trna. Ovo radite s velikom pažnjom kako ne biste dodatno ozlijedili bebu. Nakon što je trn izložen, koristite pincetu za njegovo uklanjanje.

Nakon što izvadite trn, operite područje blagim sapunom i toplom vodom. Nanesite antiseptički losion ili kremu na područje kako biste spriječili infekciju. Ako je rana veća ili beba često dodiruje prst, možete staviti mali zavoj kako biste zaštitili područje. Pazite da zavoj nije previše zategnut. Pratite područje narednih nekoliko dana kako biste bili sigurni da se ne pojavljuju znakovi infekcije, kao što su crvenilo, oteklina, gnoj ili povećana bol. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, obratite se pedijatru.