Foto: freepik
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, zdrav i ukusan, a može se prilagoditi prema vašim preferencijama dodavanjem različitih vrsta povrća ili začina. Uživajte u ukusnom nedjeljnom ručku!
Piletina s Povrćem
Sastojci:
- 4 pileća filea (prsa ili bataci bez kostiju)
- 2 mrkve, narezane na tanke ploške
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 1 zelena paprika, narezana na trakice
- 1 brokula, podijeljena na cvjetove
- 1 tikvica, narezana na ploške
- 1 crveni luk, narezan na ploške
- 2-3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- Sol i papar po ukusu
- 1 žličica sušenog origana
- 1 žličica sušenog timijana
- 1/2 žličice paprike (po želji)
Priprema:
Priprema povrća i piletine:
- Operite i narežite povrće prema uputama.
- Pileća prsa začinite solju, paprom, sušenim origanom i timijanom. Ako želite dodatni okus, možete dodati i malo paprike.
Zagrijavanje pećnice:
- Zagrijte pećnicu na 200°C (400°F).
Prženje piletine:
- U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
- Dodajte pileća prsa i pržite ih 3-4 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Ne morate ih potpuno skuhati jer će se peći u pećnici.
Priprema povrća:
- U veliku zdjelu stavite narezano povrće (mrkvu, papriku, brokulu, tikvicu i luk).
- Dodajte nasjeckani češnjak, preostalu žlicu maslinovog ulja, sok od limuna, sol, papar i promiješajte da se povrće ravnomjerno začini.
Složite jelo:
- U veliki pleh za pečenje složite pržena pileća prsa.
- Oko piletine rasporedite pripremljeno povrće.
Pečenje:
- Stavite protvan u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta ili dok piletina ne bude potpuno skuhana, a povrće mekano i blago zapečeno.
Posluživanje:
- Izvadite pleh iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
- Piletinu s povrćem poslužite uz omiljeni prilog, kao što je riža, kvinoja ili svježa zelena salata. Ali ostavite mjesta za desert!