0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Koliko često bebe trebaju imati stolicu?

Koliko često bebe trebaju imati stolicu? Bebe.hr portal

Koliko često bebe trebaju imati stolicu kao i provjera sadržaja bebine pelene jedan je od najboljih načina provjere zdravlja vaše bebe. Prva stolica vaše bebe bit će sastavljena od nečega što se zove ‘mekonij’. Izgleda ljepljivo i zelenkasto.

Nakon nekoliko dana izmet će se promijeniti u žutu ili boju senfa. Izmet dojene djece je tekući i nema mirisa. Izmet beba hranjenih adaptiranim mlijekom je čvršći, tamno smeđi i smrdljiviji.

 

bebe trebaju imati stolicu

 

Neke formule za dojenčad također mogu učiniti izmet vaše bebe tamnozelenim. Ako prijeđete s dojenja na hranjenje formulom, vidjet ćete da izmet vaše bebe postaje tamniji i gušći.

Koliko često bebe trebaju imati stolicu?

  • Neke bebe pune pelene tijekom ili oko svakog hranjenja. 
  • Međutim potpuno je normalno, posebno za dojene bebe, da izdrže nekoliko dana ili čak tjedan dana bez pražnjenja crijeva.
  • Također je normalno da se bebe naprežu ili čak plaču kad imaju stolicu.
  • Beba nema zatvor sve dok joj je izmet mekan, čak i ako ga nije izbacila nekoliko dana.

Je li normalno da se izmet vaše bebe mijenja?

 width=

 

Iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, izmet vaše bebe vjerojatno će varirati. Ako primijetite značajnu promjenu bilo koje vrste trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom.

Pogotovo ako izmet koji postaje jako smrdljiv, vrlo vodenast ili tvrđi, osobito ako u njemu ima krvi. Također blijeda (ili gotovo bijela) kakica može biti znak žutice.

POVEZANO: Razvoj bebe s dva mjeseca starosti