Bebe Djeca Prehrana

Koliko obroka djeca trebaju pojesti u jednome danu?

koliko obroka trebaju pojesti bebe i djeca

Foto: prostooleh / Freepik

Rutina hranjenja je ključni aspekt skrbi za djecu i bebe, jer pravilna prehrana ima temeljnu ulogu u njihovom zdravom rastu i razvoju. Rutina hranjenja može se prilagoditi različitim dobnim skupinama od novorođenčadi do starije djece, bitno je znati koliko obroka trebaju pojesti bebe i djeca-

Hranjenje novorođenčadi (0-6 mjeseci)

Za novorođenčad je idealno isključivo dojenje do otprilike šest mjeseci starosti. Majčino mlijeko pruža sve potrebne hranjive tvari i jača imunološki sustav djeteta. Ako dojenje nije moguće, formula za bebe je prihvatljiva alternativa. Novorođenčad se obično hrani na zahtjev, što može biti osam do 12 puta dnevno. Pratite znakove sitosti kod bebe, kao što su odvraćanje glave ili prestanak sisanja.

Uvođenje čvrste hrane (6-12 mjeseci)

Otprilike s šest mjeseci, bebe su spremne za uvođenje čvrste hrane. Počinje se s jednostavnim, pireiranim namirnicama, kao što su žitarice obogaćene željezom, voće i povrće. Počnite s jednim obrokom dnevno, postupno povećavajući na tri obroka kako beba raste. Počnite s malim količinama (1-2 žličice), postupno povećavajući količinu prema potrebama i reakcijama djeteta.

Mala djeca (1-3 godine)

Kako djeca rastu, njihova prehrana postaje raznovrsnija. Uključite širok spektar žitarica, proteina, voća i povrća da potaknete zdrave prehrambene navike. Tri glavna obroka s jednom do dvije užine. Obroci bi trebali biti manji nego za odrasle, prilagođeni apetitu djeteta.

Predškolska djeca (3-5 godina)

U ovoj dobi, djeca bi trebala jesti iste vrste hrane kao i ostatak obitelji, s naglaskom na cjelovite žitarice, proteine, voće i povrće. Tri glavna obroka s dvije do tri užine, a količine bi trebale biti prilagođene veličini i razini aktivnosti djeteta.

Savjeti za uspostavljanje zdrave rutine hranjenja:
  • Redovitost: Pokušajte hraniti dijete u redovitim intervalima kako bi razvilo zdrave prehrambene navike.
  • Zajednički obroci: Jedite zajedno kao obitelj kad god je to moguće; to potiče socijalne vještine i modelira zdravo ponašanje u jelu.
  • Ograničavanje zaslađenih napitaka i sokova: Voda i mlijeko su najbolji izbori za piće.
  • Uključivanje djeteta u pripremu hrane: To može povećati zanimanje djeteta za hranu i potaknuti ih da probaju nove namirnice.

Uspostavljanje rutine hranjenja ključno je za zdrav razvoj djeteta i može im pomoći u razvoju dobrih prehrambenih navika koje mogu trajati cijeli život.