0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Krizne situacije: Što učiniti kada nestane formule za bebe?

Krizne situacije: Što učiniti kada nestane formule za bebe? Bebe.hr portal

Bez obzira hoće li Vam ikada trebati nije loše znati što učiniti kada nestane formule za bebe, naravno ukoliko hranite Vašu bebu adaptiranim mlijekom. Donosimo odgovore možete li promijeniti formulu, razrijediti ju ili ponovno započeti dojenje?

Ponekad u životu mogu doći nepredvidivi razlozi zbog kojih opskrba Vaše bebe formulom može potencijalno biti ugrožena, razumljivo je da ćete biti zabrinuti. Stoga donosimo neke od opcija koje bi Vam mogle biti od pomoći da znate i isprobate ih tijekom potencijalne nestašice.

Je li uredu razrijediti formulu u slučaju nestašice?

Ako je ovo vaša jedina opcija, provjerite je li voda čista. Inače treba izbjegavati razrjeđivanje formule s dodatnom količinom vode kako bi formula dulje trajala. Osim što potencijalno znači da vaša beba ne dobiva potrebnu prehranu, postoje i drugi rizici.

Za bebe od 4 mjeseca i manje, stvarno ne želite razrijediti formulu jer više vode u njihovom sustavu stvara neravnotežu za bubrege i može utjecati na upravljanje elektrolitima i urinom. A ako vaša beba ima 4 mjeseca ili više, dodajte radije krutu hranu.

 width=

Možete li u slučaju nedostatka formule koju koristite preći na drugu formulu?

Većina formula prilično je slična u sastavu, stoga bi prebacivanje između formula trebalo bi biti u redu. Ono što može eventualno uzrokovati je da se promjeni učestalost stolice. Ili rezultirati mekšom ili tvrđom stolicom.

Savjet je zato da se napravi promjena donekle postupno. Na primjer, možete pomiješati formulu s koje prelazite i onu na koju prelazite. Međutim budite oprezni s uputama za miješanje, osobito ako je Vaša beba rano rođena. Postoje vrlo specifične upute za miješanje kako bi se postigao sadržaj kalorija u formulama, a ne miješa se svaka formula na isti način.

Što ako nemate nikakvu mogućnost dolaska do formule?

Nakon 6 mjeseci starosti bebe, postoji više opcija koje možete koristiti kada nestane formule za bebe i sigurne su za ovu dobnu skupinu:

  • Običnu vodu
  • Pasterizirano ili kuhano punomasno životinjsko mlijeko (kravlje, kozje i ovčje)
  • Fermentirana mlijeka poput napitaka od jogurta
  • Mlijeko životinjskog podrijetla treba dati prednost nad mlijekom biljnog porijekla zbog njegovog nutritivnog sadržaja, iako nije opasno davati biljno mlijeko bebama od 6 i više mjeseci na kratko vrijeme.

Bebe u dobi od 4 do 6 mjeseci navikle su da njihova prehrana dolazi kroz tekućinu, tako da možda neće prijeći na krutu hranu tako brzo kao što biste se nadali. U ovoj situaciji, pokušajte se pobrinuti da barem ostanu hidratizirani.

Možete li ponovno početi dojiti kada nestane formule za bebe?

Ovo je apsolutno moguće, ali imajte na umu da to nije jamstvo i može potrajati neko vrijeme. Možda će trebati tjedni umjesto dana za ponovno izazivanje laktacije.

Ključ je česta stimulacija bradavice (barem svaka 2 sata). Obično je to samo sisanje djeteta. Iako ako imate pristup pumpi za grudi, to bi također bilo od velike pomoći. Također će u teoriji biti lakše ponovno potaknuti laktaciju kod mlađih beba jer se one češće hrane. Što više stimulirate, to će bolje biti ponovno potaknuti laktaciju.

Izvori:

“Infant Formula Preparation and Storage.” Centers for Disease Control and Prevention, 2 Mar. 2022, www.cdc.gov/nutrition/InfantandToddlerNutrition/formula-feeding/infant-formula-preparation-and-storage.html. Accessed 13 Apr. 2022.

“Priprema i skladištenje formule za dojenčad.” Centri za kontrolu i prevenciju bolesti , 2. ožujka 2022., www.cdc.gov/nutrition/InfantandToddlerNutrition/formula-feeding/infant-formula-preparation-and-storage.html. Pristupljeno 13. travnja 2022.

https://flo.health/being-a-mom/your-baby/baby-formula-shortage

POVEZANO: Kako znati dobiva li vaša beba dovoljno mlijeka?