Bebe Novorođenčad

Kupovina dječjih kolica – kako izabrati ona prava?

Kupovina dječjih kolica

Prije nego odlučite koja kolica kupiti, pitajte sve što vas zanima djelatnike u trgovini. Čitajte recenzije na internetu i nemojte zaboraviti tražiti savjete roditelja koji su kroz taj proces već prošli. Pripazite da vaša buduća kolica budu izrađena od kvalitetnih materijala, da kotači lako prelaze sve površine i prepreke i ne mogu se probušiti.

Također, bitno je da se kolica brzo sklapaju i rasklapaju, da su lagana i lako prenosiva. Budući da za vrijeme vožnje niste u mogućnosti uvijek imati slobodne obje ruke, važno je da kolica imaju ručku koja je napravljena iz jednog dijela kako bi se moglo upravljati jednom rukom. Bilo bi dobro da se veličina ručke može prilagoditi po visini, tako da ih oba roditelja mogu nesmetano voziti. Ako ne planirate nositi ruksak ili torbu sa stvarima, birajte kolica koji imaju dosta mjesta ispod sjedala.

Nemojte zaboraviti da kolica moraju stati u prtljažnik vašeg auta pa pri odabiru kolica neka njihova veličina bude određena upravo time. Sigurnost treba biti na prvom mjestu pa pripazite da kolica nemaju oštre rubove koji mogu biti potencijalno opasni za vašu bebu te provjerite kvalitetu kočnica, odnosno njihovog sustava blokiranja. Kolica često imaju razne dodatke kao što su držači za piće, zvučnici GPS i slično. A vi razmislite što vam je od toga uistinu potrebno pa u skladu s tim i ostalim faktorima odaberite kolica.

Kupovina dječjih kolica prema vrsti kolica

Kišobran kolica – to su najlakša kolica koja zauzimaju najmanje mjesta od svih. Praktična su i idealna za putovanja, ali nažalost nisu prikladna za skroz male bebe. Kišobran kolica mogu imati naslon koji se podešava, a ona najlakša kišobran kolica imaju samo sjedeći položaj pa su prikladna za bebe koje sjede samostalno.

 width=

Baby center, Jane kišobran kolica Rocket Red Being 2309T57, 1990 kn

Dječja kolica 2u1 – također su veoma praktična, a uz njih se dobiju još ili autosjedalica ili nosiljka za bebe. Roditelji se češće odlučuju za opciju s autosjedalicom, jer nosiljku beba vrlo brzo preraste pa nije isplativo. Autosjedalice se mogu montirati na kolica i mogu služiti za prijevoz bebe do otprilike 6 mjeseci.

 width=

Dječja kolica, Dječja kolica Baby Merc Mango Limited 2u1. 4299 kn

Dječja kolica 3u1 – to su kolica koja dolaze u kompletu s autosjedalicom i nosiljkom za bebe do otprilike 3 mjeseca. Praktična su jer vam mogu poslužiti od djetetova rođenja do njegove treće godine života. Neka imaju i torbu za stvari, navlaku koja štiti od kiše i bazu za autosjedalicu.

 width=

Bebe Nova, Kolica Chipolino Milo Ash 3u1, 2499 kn

Kolica za blizance

Nekoliko je različitih modela namijenjenih za prijevoz blizanaca. Najpovoljnija su ona gdje djeca sjede jedno do drugog. Prilikom kupovine takvih kolica posebnu pažnju potrebno je obratiti na širinu. Izbjegavajte preširoka kolica jer ćete imati problema s kretanjem i prolaskom kroz vrata, a s druge strane nemojte se odlučiti ni na preuska kolica jer mogu biti neudobna bebama kad porastu. Skuplja su ona  kolica za blizance gdje djeca sjede jedno iza drugog ili jedno preko puta drugog.

 width=

BabyLand, Dječja kolica Kunert Booster Light, 5599 kn