Trudnice

Dodaci prehrani za trudnice

Dodaci prehrani za trudnice Bebe.hr portal

Trudnoću obilježava povećana potreba za unosom nutrijenata. Nužno je unijeti sve potrebne hranjive tvari da bi se osigurao pravilan rast i razvoj ploda, ali i sačuvalo zdravlje trudnice. Prehrana inače, a naročito u trudnoći treba biti raznovrsna i uravnotežena. Ako su u prehrani prisutni sitni propusti ili se neke od namirnica ne unose dovoljno, još je važnije da se koriste dodaci prehrani.

 width=

Koje dodaci prehrani se koriste u trudnoći?

Najvažniji dodaci prehrani u trudnoći su folna kiselina, vitamin B12 i cink u prvom tromjesečju te željezo, magnezij i kalcij u drugom i trećem tromjesečju. Za vrijeme cijele trudnoće važne su omega-3 masne kiseline, vlakna i probiotici. Zato je potrebno osigurati se multivitaminskim preparatima koji su posebno prilagođeni trudnicama. Njih je moguće osim u trudnoći uzimati i prije samog začeća te poslije trudnoće, odnosno za vrijeme dojenja.

Folna kiselina

Folna kiselina jedan je od onih dodataka prehrani koje je potrebno uzimati i prije začeća te kasnije u prvom tromjesečju. Jako je važan unos folne kiseline, jer njezin nedostatak može prouzročiti oštećenja neuralne cijevi. Ona se uz leđa embrija razvija za vrijeme trećeg tjedna trudnoće, a kasnije postaje mozak, kralježnična moždina i ovojnice. Iako je jako važan njezin unos, ne smije se pretjerati s količinom jer utječe na apsorpciju vitamina B12. Ako dnevna doza prelazi 1000 μg, tog vitamina počet će nedostajati u organizmu.

Vitamin B12

Vitamin B12 prirodno se nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla. Iz tog je razloga nedostatak moguć kod vegetarijanaca i vegana pa trudnice koje se hrane tom vrstom prehrane obavezno trebaju uzimati dodatak vitamina B12. Njegov manjak može prouzročiti zastoj u rastu i razvoju ploda.

Cink

Cink ima važnu ulogu u rastu i razvoja ploda te kasnije imunološkog sustava. Zbog njegovog nedostatka može doći do prijevremenog poroda. Pravilan unos nije bitan samo u trudnoći, već i za vrijeme dojenja. Dnevno je dovoljan unos 15 mg cinka.

Željezo

Dnevni unos željeza u trudnoći treba biti 30 mg. Nizak unos željeza može biti povezan s prijevremenim porođajem, niskom tjelesnom masom djeteta i razvijanjem anemije. Uz željezo se preporučuje uzimati i vitamin C kako bi se ono što bolje apsorbiralo.

Magnezij

Ako unos magnezija prehranom nije dovoljan, preporučuje se njegovo dodatno uzimanje, i to u dozi od 300-350 mg na dan. Nizak unos može biti povezan s prijevremenim kontrakcijama maternice. Česti su grčevi u nogama, a može doći i do preeklampsije, poremećaja uslijed kojeg je povišen krvni tlak i prisutni su proteini u mokraći. Unosom magnezija i vitamina B6 uspješno se liječi.

 width=

Kalcij

Potreban je za razvoj mišića te izgradnju zuba i kostiju. Najveća potreba je u završnim mjesecima trudnoće kad on odlazi u kosti. U trudnoći je apsorpcija kalcija povećana, ali je svejedno potreban dnevni unos oko 1000-1500 mg. Ako se dovoljno unose mliječni proizvodi, nije potrebno dodatno uzimanje u obliku tableta.

Omega-3 masne kiseline

Ljudski organizam nema sposobnost stvaranja omega-3 masnih kiselina pa ih se u potpunosti mora unositi hranom. Konzumiranjem namirnica bogatim omega-3 masnim kiselinama poboljšavaju se kognitivne i vidne funkcije djeteta, smanjuju se rizik od prijevremenog poroda, preeklampsije i postporođajne depresije. Preporučeni dnevni unos prehranom iznosi 250 mg, a u obliku tableta još dodatnih 200 mg. Riječ je o preparatima koji sadrže dokozaheksaenske kiseline ili DHA.

Vlakna

Brojne žene u trudnoći se suočavaju s dvije neugodne pojave – konstipacijom i hemoroidima. Ta je stanja moguće držati pod kontrolom unosom prehrambenih vlakana. Dovoljan unos u prvom tromjesečju također će smanjiti rizik od preeklampsije. Preporučuje se dnevni unos od 25-30 grama vlakana, a potrebno ih je unijeti voćem, povrćem, mahunarkama i cjelovitim žitaricama.

Probiotici

Redoviti unos probiotika pomoći će održati normalnu vaginalnu mikrofloru i smanjiti pojavu vaginalnih upala uslijed kojih može doći do prijevremenog poroda. Istraživanja su pokazala da probiotici mogu smanjiti pojavu dijabetesa u trudnoći i kasniju pojavu atopijskog dermatitisa kod dojenčadi.