Bebe Savjeti i njega

Madeži kod djece: Kada očekivati prve promjene na koži?

oči bebe

Madeži, ili nevusi, česti su na koži djece, a njihov razvoj često počinje već u ranoj dobi. Kod neke djece pojavljuju se tijekom prve godine pa čak i u prvih šest mjeseci života. Ipak, većina ih se razvije i formira tek oko pete godine života. Madeži kod djece mogu varirati od djeteta do djeteta, a genetika igra ključnu ulogu u njihovom pojavljivanju.

Novorođenačko razdoblje

U prvim danima života, novorođenčad često ima crvene ili smeđe tragove na koži, poznate kao “rodin ugriz”. No, ovi tragovi obično nisu pravi madeži i često nestaju tijekom prve godine života.

Rodin ugriz
Freepik
Prva godina života

Prvi pravi madeži obično se počinju pojavljivati tijekom prve godine djetetova života. Ovi madeži mogu varirati u obliku, veličini i boji. Većina madeža u ovom razdoblju smatra se normalnom pojavom.

madeži kod djece madeži kod beba
pvproductions/Freepik
Dječje doba

Razdoblje od druge do pete godine života često je vrijeme kada se madeži intenzivnije razvijaju. Tijekom ovih godina mogu se pojaviti novi madeži, a može doći i do promjena u postojećim.

Važno je napomenuti da su madeži obično bezopasni, ali roditelji bi trebali pratiti njihov razvoj. Ako primijetite bilo kakve promjene u madežima, poput promjena u boji, veličini, obliku ili teksturi, preporučuje se konzultacija s pedijatrom ili dermatologom.