Bebe Novorođenčad

Upomoć, moja beba stalno kiše!

kihanje kod beba

Foto: jcomp/Freepik

Kihanje kod beba može izazvati zabrinutost roditelja, no, važno je znati da kihanje kod novorođenčadi nije nužno znak bolesti. U ovom članku istražit ćemo različite aspekte fenomena kihanja kod beba, od razloga zbog kojih se javlja do toga kako roditelji mogu prepoznati normalno kihanje od potencijalnih problema. Zašto se javlja kihanje kod beba?

Kihanje kao čišćenje dišnih putova

Novorođenčad često kišu kako bi očistila svoje dišne putove. Nakon rođenja, bebine dišne cijevi i nosni prolazi još se prilagođavaju izvanmateričnom životu. Kihanje im pomaže ukloniti višak tekućine, sluzi i drugih tvari koje se mogu nakupiti tijekom tog razdoblja prilagodbe.

Odgovor na strane tvari

Bebe istražuju svijet oko sebe kroz dodir i, naravno, stavljanjem predmeta u usta. Kihanje može biti prirodna reakcija na sitne čestice ili strane tvari koje beba udiše. Ovaj fiziološki odgovor pomaže u izbacivanju neželjenih čestica iz dišnih putova.

Prilagodba na okolinu

Novorođenčad se prilagođava novom okolišu, i pritom će se javiti i kihanje kao njihov odgovor na promjene u zraku, temperaturu i druge uvjete okoline. Kihanje pomaže bebinom tijelu da se nosi s novim vanjskim podražajima.

Borba protiv infekcija

Kihanje igra važnu ulogu u obrani tijela od infekcija. Bebin imunološki sustav još uvijek sazrijeva pa kihanje može biti pokazatelj da se tijelo bori protiv mikroorganizama.

Kihanje nakon hranjenja

Bebe nerijetko kišu nakon hranjenja. To može biti zbog toga što malo mlijeka ili formule dospije u dišne putove tijekom hranjenja te ih beba na ovaj način, pokušava izbaciti iz sustava.

Reakcija na sunčevu svjetlost i jako blještavilo

Jaka svjetlost može potaknuti kihanje kod novorođenčadi. To je samo reakcija na prilagodbu na svjetlo u okolini u kojoj se nalazi.

Čišćenje nosića

Bebine nosne šupljine često su male i sklone nakupljanju sluzi. Kihanje može biti način na koji beba čisti dišni aparat od suvišne sluzi. Primijetit ćete da koji put uspije izbaciti “šmrkljiće”, što je odličan način da joj se nosić ispuše.

Kada se treba brinuti?

Iako je kihanje kod beba normalno, postoje situacije u kojima bi roditelji trebali potražiti savjet stručnjaka. Ako dijete kiše kontinuirano, i to potraje nekoliko dana, posavjetujte se s pedijatrom. Ako primijetite da je disanje vaše bebe otežano ili da ima promukli glasić, odmah se obratite liječniku. To može ukazivati ​​na problem s dišnim putovima koji zahtijeva stručnu pažnju. Jave li se i gubitak apetita, groznica, razdražljivost, pođite pedijatru.