0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Mogu li bebe dobiti vodene kozice?

vodene kozice

S obzirom da bebe dobivaju antitijela protiv virusa od svoje majke dok je u maternici, neuobičajeno je da beba dobije vodene kozice tijekom prve godine života. Ali nije ne moguće! Iako bebe koje imaju kozice obično imaju blaži slučaj. Međutim, infekcija može biti teška i čak opasna po život kod beba koje se zaraze ubrzo nakon rođenja. Ili čije majke dobiju vodene kozice neposredno prije ili nakon rođenja.

Kako se prenose vodene kozice?

Vodene kozice zovu se još i varičele i uzrokuje ih virus varicella zoster, koji se iznimno lako prenosi s osobe na osobu. Obično je potrebno oko dva tjedna da se pojave, iako se mogu pojaviti bilo kada između tjedan dana i tri tjedna nakon izlaganja.

Osobe s vodenim kozicama mogu prenijeti virus dodirivanjem nakon dodirivanja mjehurića ili kašljanja ili kihanja na svoju ruku. Ili kada kihnu i kašlju. Virus se također može širiti izravnim kontaktom s tekućinom iz mjehurića. POVEZANO: Laringitis kod djece

Koliko dugo traju vodene kozice i koji su simptomi?

Osip svrbež ili bol koji počinje kao male crvene kvržice koje se brzo mijenjaju u prozirne mjehuriće ispunjene tekućinom. Da bi na kraju postaju suhe smeđe kore. Novi valovi mjehurića često se pojavljuju kako bolest napreduje. Osip se često prvo pojavljuje na tjemenu, licu ili trupu. Tada se može proširiti po cijelom tijelu. Djeca obično dobiju između 250 i 500 mjehurića, iako je moguće imati samo nekoliko.
Osim svrbeži i osipa Vaša će beba vjerojatno biti umorna i imati malu temperaturu. Može imati gubitak apetita i, nekoliko dana prije pojave osipa, blagi kašalj ili curenje nosa. Vodene kozice obično traju između pet i deset dana.

Prevencija

Cijepljenje protiv vodenih kozica sprečava pojavljivanje bolesti, ali ako se cijepljeno dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago. Također će se i puno će se brže oporaviti. Cijepe se djeca starija od 12 mjeseci, a zadnjih godina prakticira se cijepljenje u dva puta s razmakom od mjesec i pol do dva i pol mjeseca.

Ako planirate trudnoću a niste preboljeni vodene kozice važno je cijepiti se najmanje tri mjeseca prije planiranja trudnoće. Razlog tome je što vodene kozice u trudnoći ugrožavaju život ploda. A u trudnoći se ne smijete cijepiti. Također ne smiju se cijepiti i djeca koja su imala alergijsku reakciju na želatinu, antibiotik neomicin ili na prvu dozu cjepiva protiv vodenih kozica. POVEZANO: Cijepljenje prije trudnoće: Vrste i što je dobro, a što ne?

Kako pomoći i olakšati svom djetetu?

Nažalost, djeca su najzaraznija dan ili dva prije izbijanja osipa, obično prije nego što roditelji znaju da im je dijete bolesno. Pa s obzirom da je ova bolest teža za odrasle nego djecu imajte na umu da je dobro cijepiti se prije nego odlučite imati djecu ako niste preboljeli kozice.

Kako bi vašem djetetu bio ugodniji oporavak napravite slijedeće:

Priuštite hladnu kupku svaka tri do četiri sata. Pospite sodu bikarbonu ili koloidnu zobenu kašu u vodu za dodatno olakšanje. Nakon kupke na mjesta koja svrbe stavite losion s kalaminom.
Skratite djetetu nokte i spriječite da čačka i češe rane, naime ukoliko ne zacijele mogu ostaviti ožiljke ili dovesti do kožnih infekcija kao što je impetigo.
Snizite bebinu temperaturu odgovarajućom dozom acetaminofena u dogovoru s liječnikom. Nikada nemojte davati aspirin svom djetetu jer može izazvati Reyeov sindrom.

Liječnici mogu propisati antivirusni lijek koji se zove aciklovir za liječenje vodenih kozica, ali se općenito ne preporučuje za inače zdravu djecu. Za djecu sa slabim imunološkim sustavom, međutim, aciklovir može biti presudan.

POVEZANO: Kako napraviti kupku za kožu od zobene kaše