Djeca Kutak za tate Mame

Pametni sat za djecu: Značajke i argumenti za i protiv

Pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu omogućava roditeljima da ostanu u kontaktu s djecom, prate njihovu lokaciju i nadziru njihove aktivnosti. Ovi satovi često imaju značajke poput GPS praćenja, obavijesti o pozivima i porukama te praćenja fizičke aktivnosti.

Ponuda satova osim razlike u dizajnu, marki i cijeni omogućava i različite funkcije i značajke. Donosimo neke od funkcija koje bi mogle biti korisne, a to su sljedeće:

 • GPS praćenje: Neki pametni satovi za djecu mogu se koristiti za praćenje njihove lokacije, što omogućuje roditeljima da znaju gdje se nalaze u bilo koje vrijeme.
 • Notifikacije: Mogu prikazivati obavijesti o dolaznim pozivima, porukama i drugim obavijestima.
 • Mogućnost poziva: Neki satovi omogućuju i video pozive za roditelje i druge osobe s odobrenim brojevima. Kao i SOS gumb za hitne pozive.
 • Kalendar i podsjetnici: Odlična značajka je kalendar i funkcija podsjetnika za događaje kao što su rođendani, školski događaji i druge obaveze.
 • Praćenje zdravlja i fizičke aktivnosti: Pametni sat za djecu koji ima senzore može pratiti fizičku aktivnost djeteta, poput broja koraka koje je napravilo ili kalorija koje je sagorjelo, san i druge zdravstvene parametre.
 • Zabava: funkcije zabave kao što su igre, glazba i slike su uz dizajn vjerojatno opcije koje će više zanimati vaše dijete.
 • Vodootpornost: Budući da djeca često dolaze u kontakt s vodom, vodootporni pametni satovi su korisni kako bi se osigurala njihova trajnost.
 • Sigurnosne značajke: postoji i pametni sat za djecu sa postavkama sigurnosnih zona, gdje roditelji dobivaju obavijesti ako dijete napusti određeno područje.
 • Trajanje baterije: obratite pažnju i na dugotrajnost baterije kako ne biste morali često puniti uređaj.

Kao i kod svih uređaja koji se koriste za nadzor djece, važno je da roditelji koriste ove satove na odgovoran način i da se pridržavaju pravila privatnosti i sigurnosti.

Argumenti za i protiv:

Kao i kod bilo kojeg tehnološkog uređaja, postoje i prednosti i nedostaci korištenja pametnog sata za djecu. Donosimo argumente koji ukazuju na to koliko mogu biti korisni ali i problematični. A vi procijenite sami!

Za:

 • Praćenje lokacije djeteta: Mnogi roditelji osjećaju sigurnost znajući gdje se nalazi njihovo dijete, posebno ako se dijete nalazi na nekom nepoznatom mjestu ili putuje samo.
  Mogućnost brze komunikacije: Satovi koji imaju mogućnost poziva omogućuju djeci da brzo i lako kontaktiraju svoje roditelje ako se nalaze u nevolji.
  Praćenje fizičke aktivnosti: Pametni satovi za djecu mogu potaknuti djecu na fizičku aktivnost. Ovo je posebno važno u današnjem svijetu gdje mnoga djeca provode puno vremena sjedeći ispred ekrana.
 • Kalendar: Opcije satova koje imaju kalendar i funkcije podsjetnika zapravo su vrlo korisna.

Protiv:

 • Ovisnost o tehnologiji: Korištenje pametnog sata može doprinijeti povećanju ovisnosti djeteta o tehnologiji. A time i smanjiti vrijeme koje djeca inače provode igrajući se i družeći se na druge načine.
 • Cijena: Ovi satovi mogu biti skupi i zahtijevaju redovno održavanje i nadogradnje softvera.
 • Smanjena privatnost: Pristup mnogim osobnim informacijama i mogućnosti nadzora djeteta definitivno utječe na privatnost djeteta. Još ne znamo kakav utjecaj u budućnosti to može imati, ali gotovo sigurno će utjecati na osjećaj gubitka slobode. A moguće je i da će narušiti djetetov osjećaj za osobne granice.
 • Sigurnosni rizici: Iako je poanta korištenja sigurnost djeteta, korištenje pametnog sata može i izložiti dijete sigurnosnim rizicima. Poput hakiranja ili praćenja.

Važno je napomenuti da roditelji trebaju odgovorno koristiti pametne satove za djecu. I razmotriti prednosti i nedostatke prije donošenja odluke o kupnji. Također je važno educirati dijete o sigurnosti na internetu i upozoriti ih na potencijalne opasnosti korištenja pametnih satova.

POVEZANO: Kako postaviti roditeljski nadzor na Android uređajima