0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Zašto je bolje NE koristiti hidromasažnu kadu u trudnoći?

hidromasažnu kadu u trudnoći

Stručnjaci savjetuju da ako želite koristiti vruće kade, saune, parne kupelji i hidromasažnu kadu u trudnoći ograničite ih na manje od 10 minuta. Ili ih se potpuno odreknite, osobito u prvim tjednima trudnoće.

Koji je razlog?

Razlog tome je što ove aktivnosti mogu podići vašu tjelesnu temperaturu do razine koja može biti opasna za vašu bebu. Razlika između hidromasažne kade, saune ili parne kupelji i vrućeg tuša je u tome što je kod prva tri, vaše tijelo je stalno uronjeno uvodu. I ne može ispuštati toplinu, dopuštajući da vaša unutarnja temperatura poraste do potencijalno opasnih razina. Tijekom tuširanja vaša koža kontinuirano oslobađa toplinu, tako da niste u opasnosti od pregrijavanja.

Osim toga studije su pokazale povećani rizik za defekt neuralne cijevi kod beba kod žena koje su imale povišenu temperaturu prije 7 tjedna trudnoće. Neka su istraživanja također proučavala povećava li povišena temperatura rizik od pobačaja. Rezultati su bili mješoviti, ali najbolje je biti oprezan.

Temperatura kupki, jacuzzi i kupelji

Kako biste smanjili rizik od ozljede svoje bebe, trebali biste izbjeći da vam temperatura dosegne više od 38 stupnjeva. To se može dogoditi za manje od 10 minuta u hidromasažnoj kadi ili parnoj kupelji, a još brže u sauni. Također postoji veća vjerojatnost da ćete dobiti vrtoglavicu ili se onesvijestiti dok sjedite u hidromasažnoj kadi, parnoj kupelji ili sauni dok ste trudni. Maksimalna postavka temperature vode u većini hidromasažnih kada (također poznatih kao jacuzzi ili spa) je 40 stupnjeva Celzija.

Parna kupelj je prostorija ispunjena toplom parom čija je namjena otvoriti pore korisnika i potaknuti ih da se znoje. U parnoj sobi temperature mogu doseći do 46 stupnjeva C uz 100 posto vlažnosti. Iako su slične parnim kupkama, saune koriste suhu toplinu i obično su puno toplije – u rasponu od 65 do 90 stupnjeva.

Vruće kupke nisu zabranjene, one mogu biti ugodne i sigurne, sve dok voda nije prevruća. Za sigurnost možete testirati temperaturu vode kada koristite hidromasažnu kadu u trudnoći podlakticom ili zapešćem kako biste bili sigurni da je ugodna.

POVEZANO: Koji su spa tretmani sigurni tijekom trudnoće, a koje biste trebali preskočiti?