1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Intolerancija na fruktozu kod djece

intolerancija na fruktozu

Intolerancija na fruktozu u ishrani znači da vaše dijete ima problema s probavom i apsorpcijom fruktoze u hrani koju jede. Ne radi se o bolesti, ali je relativno često stanje kod djece. Neka djeca jednostavno mogu apsorbirati manje fruktoze od druge. S druge strane, postoji i nasljedna intoleracija na fruktozu koja je nešto drugačija te može izazvati probleme ako se ne liječi. POVEZANO: Na što ukazuje boja stolice bebe?

Intolerancija na fruktozu koja prestaje s vremenom

Ako se fruktoza ne apsorbira, putuje u debelo crijevo u kojem žive prirodne bakterije. Bakterije u debelom crijevu jedu fruktozu i stvaraju plinove i tekućinu što uzrokuje simptome intolerancije na fruktozu koji uključuju: nadutost, plinove, grčeve u trbuhu i proljev. POVEZANO: 6 ukusnih namirnica za djecu koja imaju konstipaciju

Ono što vaše dijete osjeća može se razlikovati od onoga što osjećaju druga djeca. Zbog toga je bitno pratiti što vam dijete govori. Dobra je vijest da većina djece „preraste“ ovu intoleranciju. I u kasnijem životu nemaju problema s probavljanjem fruktoze. No, dok problem postoji potrebno je paziti što vaše dijete jede.

Nasljedna intolerancija na fruktozu

Nasljedna intolerancija na fruktozu je poremećaj metabolizma ugljikohidrata koji je uzrokovan nedostatkom enzima potrebnog za probavu fruktoze. Vrlo male količine fruktoze uzrokuju niske razine šećera u krvi i mogu dovesti do oštećenja bubrega i jetre. Intolerancija na fruktozu uzrokovana je nedostatkom enzima potrebnog za razgradnju fruktoze. Tipični simptomi uključuju nizak šećer u krvi, znojenje, smetenost i oštećenje bubrega. POVEZANO: Koliko slatkiša smiju jesti mala djeca?

Dijagnoza se postavlja analizom uzorka jetrenog tkiva.

Djeci koja imaju ovaj poremećaj nedostaje jedan od enzima potrebnih za razgradnju (metabolizaciju) fruktoze. Kao rezultat toga, nusprodukt fruktoze nakuplja se u tijelu, blokirajući stvaranje glikogena i njegovu pretvorbu u glukozu koja se koristi kao energija.

Liječenje nasljedne intolerancije na fruktozu uključuje isključivanje fruktoze (općenito prisutne u slatkom voću), saharoze i sorbitola iz prehrane. Po potrebi, propisat će se i uzimanje tableta glukoze.

POVEZANO: Kako zaustaviti proljev kod malog djeteta?