1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Koliko slatkiša smiju jesti mala djeca?

Koliko slatkiša smiju jesti mala djeca

Koliko slatkiša smiju jesti mala djeca jedno je od onih pitanja s kojim ćete se zasigurno susresti jednom kada postanete roditelj. Činjenica jest da jednom kada dijete okusi slatkiš, najvjerojatnije će ga željeti jesti za svaki obrok i međuobrok. (Budimo iskreni, ni poneki odrasli nisu ništa bolji!) Većina nas jede previše šećera.

Zapravo, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da bismo trebali smanjiti količinu „slobodnih šećera“ koje jedemo. Ali što to točno znači? Slobodni šećeri su svi šećeri koji se dodaju hrani ili pićima, ili prirodno prisutni u nezaslađenim voćnim sokovima, voćnim kašama i pastama, kao i medu ili sirupima. Ovo ne uključuje prirodne šećere koji se nalaze u voću, povrću i mlijeku.

Najviše 5% naših dnevnih kalorija smjelo bi potjecati od dodanih šećera, nikako više. Iako je postignut napredak u smanjenju unosa šećera, mnoge ankete i dalje pokazuju da djeca i dalje unose dvostruko više od preporučene dnevne količine kalorija iz slobodnog šećera.

Koliko slatkiša smiju jesti mala djeca?

Koliko slatkiša smiju jesti mala djeca

Djeca mlađa od 2 godine uopće ne bi trebala unositi šećer.

Djeca u dobi od 2 godine i starija trebaju ograničiti unos šećera na 25 grama ili oko 6 žličica dnevno. Dodani šećer odnosi se na šećer ili sirupe koji su dodani u hranu ili piće tijekom faza obrade. Za razliku od prirodnih šećera koji se nalaze u hrani poput mlijeka (laktoza) ili voća i povrća (fruktoza). Hrana koja sadrži prirodni šećer također sadrži hranjive tvari kao što su proteini i drugi vitamini i minerali potrebni djeci za rast.

Smatra se da je višak šećera u prehrani male djece jedan od razloga zašto 23 % djece u dobi od 2 do 5 godina ima karijes na mliječnim zubima. Redovito konzumiranje previše šećera znači da dijete jede previše kalorija, a ako te kalorije ne koriste kao gorivo, tijelo ih pohranjuje kao mast. To može dovesti do debljanja, a ako se to dogodi, vjerojatno je da će dijete nositi tu težinu u svojim adolescentskim i odraslim godinama. To bi u budućnosti moglo značiti da će odrasti u pretilu osobu.

POVEZANO: Vitamini i minerali : Bebe i mala djeca

Budite uzor svojoj djeci

Potpuno uskraćivanje slatkiša nema smisla. Ono što možete učiniti je ograničiti unos slatkiša u prehrani vašeg djeteta. Dobra je ideja dijete od malena navikavati na prirodan šećer iz voća, umjesto da stalno jede bombone. Također, budite uzor svom djetetu i hranite se zdravo. Ne možete očekivati da vaše dijete neće željeti jesti puno slatkiša ako vas stalno gleda kako ih vi jedete.

Zapamtite, savjet nije samo smanjiti šećer, jer demoniziranje jednog sastojka nije od velike pomoći. Umjesto toga, trebali bismo poticati svoju djecu da biraju zdravije, jedu više voća i povrća i odabiru cjelovite žitarice kako bi povećali unos vlakana. Biti aktivan također je ključno, a poticanje različitih sportova i aktivnosti jednako je važno kao i zdrava i uravnotežena prehrana.

POVEZANO: Mentalne vještine potrebne djeci za sport