2. godina 3. godina Djeca

Mentalne vještine potrebne djeci za sport

Mentalne vještine potrebne djeci za sport Bebe.hr portal

Postoje mentalne vještine potrebne djeci za sport, a aktivnosti i sport imaju jasne koristi za zdravlje i razvoj djece. Sport može poboljšati koncentraciju, smanjiti tjeskobu i povećati samopouzdanje. Međutim organizirani sport također može dovesti do stresa i izazova koji mogu biti štetni ako dijete za to nije pripremljeno.

 

Mentalne vještine potrebne djeci za sport

 

Pozitivno samopoštovanje

Bavljenje sportom može pomoći u izgradnji snažnog osjećaja identiteta. To je sjajno, ali djetetov identitet ne bi se trebao temeljiti samo na njegovoj ulozi sportaša. Izgradnja pozitivnog osjećaja samopoštovanja koji uključuje, ali nije ograničen na njihovu izvedbu kao sportaša, ključna je. Ovo je posebno važno kada se dijete ne može baviti sportom (na primjer, zbog ozljede koja završava sezonu ili karijeru).

Kao roditelj, možete pomoći u afirmaciji i njegovanju svih aspekata identiteta vašeg djeteta. Podsjetite svog mladog sportaša da njegova samovrijednost ne proizlazi iz uspješnosti u sportu. Djeca moraju znati da loša igra ne znači da su loša ili bezvrijedna osoba.

Samopoštovanje: Bebe i djeca

 width=

 

Emocionalna regulacija

Sport može nekoj djeci pružiti emocionalni odušak. Ali organizirana atletika također može izazvati teške emocije kao što su frustracija, ljutnja, tjeskoba i tuga. Djeca mogu doživjeti te emocije prije, tijekom ili nakon natjecanja. Svi mladi ljudi trebaju naučiti kako prepoznati te emocije i kako njima upravljati bez nanošenja štete sebi ili drugima.

Samomotivacija

Natjecanje po prirodi uključuje doživljavanje uspona i padova, pobjede i gubitke. Mladi moraju naučiti sami sebi postavljati ciljeve. Također se moraju osjećati motiviranima da nastave raditi prema tim ciljevima, čak i kada ishod njihove igre ili natjecanja nije onakav kakav su željeli. Sudjelovanje u sportovima za mlade ne bi se trebalo fokusirati samo na pobjedu. Obavezno razradite i ohrabrite svoje dijete kada marljivo radi, pomaže drugima i napreduje prema postizanju svojih ciljeva.

Također provjeravajte svoje dijete kako biste bili sigurni da ono razvija ove pozitivne mentalne vještine. Može biti korisno razgovarati o tome kako njihovi uzori ili omiljeni sportaši demonstriraju te vještine. Uz pravo vodstvo i nadzor, bavljenje sportom može biti snažna podrška doživotnom tjelesnom i psihičkom blagostanju.

POVEZANO: Kako potaknuti dijete na aktivnost?