Mame Savjeti i njega

Kako postporođajna depresija izgleda u stvarnom životu?

Kako postporođajna depresija izgleda u stvarnom životu? Bebe.hr portal

Mnogi novi roditelji mogu se pitati kako postporođajna depresija izgleda u stvarnom životu s obzirom na promjene raspoloženja koje su vrlo česte nakon poroda, osobito u prva 2 tjedna. Ono što razlikuje blues od postporođajne depresije je duljina vremena u kojem patite i koliko ozbiljno ste pogođeni.

Hormonske promjene koje se dogode odmah nakon rođenja mogu učiniti da se osjećate nevjerojatno tužno, uplakano, svladano i zbunjeno. Uparite ovo s izazovima 24/7 brige o dojenčetu i dobit ćete savršenu buru bioloških okidača koji mogu dovesti do promjena raspoloženja.

Baby blues ima tendenciju nestati nakon nekoliko dana ili tjedana. Dovoljan odmor i prihvaćanje puno obiteljske i društvene podrške pomaže većini roditelja da se oporave. Ali ako sirovi osjećaji i umor jednostavno ne nestaju, možda imate postporođajnu depresiju.

 

Kako postporođajna depresija izgleda u stvarnom životu?

 width=

Roditelji koji razviju depresiju prije ili nakon poroda osjećaju duboku tugu, zbunjenost, gubitak energije i osjećaj beznađa u pogledu budućnosti. Mogući su i ispadi bijesa.

Poteškoće sa spavanjem još su jedan znak depresije. I dok je uvijek teško dovoljno se odmoriti s novorođenčetom, zbog depresije vam je posebno teško zaspati i ostati spavati. 

Promjene u apetitu i prehrambenim navikama također dolaze s depresijom. Mnogim novopečenim roditeljima uopće se ne jede. Ili konzumiraju grickalice pune ugljikohidrata radi energije ili utjehe. Kofein, šećer i druga kratkoročna pojačanja mogu pogoršati stvari. S obzirom da mogu poremetiti vaš san i uzrokovati pad energije više puta tijekom dana.

Depresija također može učiniti da se osjećate uzrujano i nepovjerljivo. Gurajući vas preko ruba kada netko pokušava pomoći s bebom ili obavljati jednostavne poslove oko kuće. Osjećaji krivnje, srama i krivnje mogu čak učiniti da osjećate da ne zaslužujete pomoć. A to je trenutak kada stvari mogu krenuti nagore. Zato ne zanemarujte svoje psihičko zdravlje jer je ključno i za vas i vaše novorođenče.

POVEZANO: Liječenje postporođajne depresije