1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Početak korištenja mobitela od strane djeteta

korištenja mobitela od strane djeteta

Početak korištenja mobitela od strane djeteta danas je vrlo rano jer su mobiteli postali velik dio svakodnevice. Ovo pitanje posebno brine roditelje jako male djece s obzirom na svakodnevno izlaganje i korištenje. Odrasli mobitele koriste na dnevnoj bazi i apsolutno je nemoguće sakriti mobitel od svog malog djeteta. Normalno je da će dijete posegnuti za vašim mobitelom jer vas gleda kako ga koristite. Kada u jednadžbu dodamo i vesele boje pozadina sasvim je jasno zašto ih svjetleći ekrani toliko zanimaju i privlače.

Budući da će se prvi doticaj vašeg djeteta s mobitelom dogoditi mnogo ranije nego se možda nadate, važno je znati postaviti granice.

POVEZANO: Kako mobilni telefoni utječu na dječji mozak?

Početak korištenja mobitela od strane djeteta i kontrola potencijalnih opasnosti

Do dobi od 3 godine, većina djece je uzbuđena čim vidi mobitel u vašim rukama. Već sada znaju igrati igrice, gledati videa i koristiti kameru. U trenucima smjelosti mole za – ili zgrabe – mamin ili tatin mobitel. POVEZANO: Koji je utjecaj korištenja mobitela i tableta kod male djece?

Kako „druženje“ djeteta s mobitelom prošlo u najboljem redu, dio posla trebao bi se obaviti prije nego što uređaj bude u rukama djeteta. Bit će to stvari poput postavljanja pravila, roditeljskog nadzora i onemogućavanja rada nekih aplikacija.

Prvo što biste trebali učiniti je svakako postaviti osnovna pravila. Razgovarajte o očekivanom ponašanju; što nije dopušteno, prikladno vrijeme i mjesta kada se mogu koristiti mobiteli. Kao i o posljedicama za kršenje bilo kojeg pravila. Ono što trebate raspraviti jest očekivana količina vremena pred ekranom, vaš nadzor djetetovih aktivnosti na mobitelu i to kakva bi ponašanja mogla rezultirati oduzimanjem mobitela.

Kako bi se dijete priviknulo na to da ne može stalno biti na mobitelu, objasnite mu da postoji „vrijeme bez mobitela“ i „zone bez mobitela“. Na primjer, vrijeme bez mobitela može uključivati ručak (sve obroke), sat vremena prije spavanja, šetnja i igra u parku ili posjeti obitelji tijekom vikenda.

Ograničite ono što mogu vidjeti na vašem mobitelu. Možete kontrolirati kojim aplikacijama djeca pristupaju pomoću ugrađenih Android ili iOS kontrola. Blokirajte mogućnost preuzimanja aplikacija iz App Store ili Play Store bez dopuštenja. Ovo je također ključno za sprječavanje instaliranja zlonamjernog softvera ili nailaženja na druge probleme sa sigurnošću ili privatnošću. Imajte na umu da će vaše malo dijete pokušati stisnuti svaku ikonicu koju vidi pa je pametno dodatno se osigurati. POVEZANO: Kako postaviti roditeljski nadzor na Android uređajima

Ono što nikako ne savjetujemo jest prečesto davanje mobitela u ruke maloj djeci. I odrasli lako postaju ovisni o mobitelima, zamislite koliko je to onda jednostavno kada su u pitanju mala djeca. Svijet u kojem živimo od nas naprosto zahtjeva da se od malih nogu upoznajemo s tehnologijom, ali kada su u pitanju djeca važno je postaviti granice.

POVEZANO: Kako pomoći djeci da se smire bez korištenja ekrana