1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako mobilni telefoni utječu na dječji mozak?

Kako mobilni telefoni utječu na dječji mozak? Bebe.hr portal

Iako ne postoje uvjerljivi dokazi o tome da mobilni telefoni utječu na dječji mozak na loš način, neke studije su pokazale zabrinjavajuće nalaze.

Preliminarni podaci iz studije kognitivnog razvoja mozga adolescenata (ABCD) otkrili su kako produženo vrijeme ispred ekrana, uključujući vrijeme provedeno na mobitelu, utječe na djecu. Pokazalo se da ne samo da je loše za mozak, već može utjecati na djetetovu psihologiju, i obrasce razmišljanja, cikluse spavanja i ponašanje. Skraćujući njihovo raspon pažnje i potencijalno ohrabrivanje nasilnog ili agresivnog ponašanja.

 

mobilni telefoni utječu na dječji mozak

Skeniranje mozga pokazalo je da mobilni telefoni utječu na dječji mozak ako djeca provode previše vremena pred ekranima i to kroz prerano stanjivanje korteksa. Korteks je najudaljeniji sloj mozga koji je uključen u obradu različitih vrsta informacija iz svih pet čula. Kortikalno stanjivanje u mladoj dobi tako ukazuje da djeca ranije sazrijevaju od korištenja mobitela.

 

Koliko vremena pred ekranom se preporučuje za djecu?

Dok se ne objave konkretni podaci o učinku korištenja mobilnog telefona na zdravlje mozga, najbolje je da roditelji ograniče vrijeme ispred ekrana za svoju djecu.

 

mobilni telefoni utječu na dječji mozak

  • Djeca mlađa od 18 mjeseci ne bi trebala biti izložena bilo kakvom vremenu ispred ekrana.
  • Roditelji djece od 18-24 mjeseca bi trebali birati samo kvalitetan program i gledati ga sa svojim djetetom. Ne bi smjeli dozvoliti svom djetetu da išta gleda samo.
  • Za djecu od 2-5 godina, roditelji bi trebali dozvoliti da gledaju samo obrazovne, prosocijalne i nenasilne programe. Vrijeme ispred ekrana ne bi trebalo biti duže od jednog sata, a roditelji bi također trebali gledati zajedno sa svojom djecom.

 

Ograničenje zračenja mobilnog telefona

Mobilni telefoni dolaze s malom količinom zračenja i izloženost bilo kakvom zračenju tokom dužeg vremenskog perioda nije dobra. Zato je važno da roditelji ne tretiraju mobilne telefone kao igračke s kojima se mogu slobodno igrati.

 width=

Evo nekoliko savjeta koje bi bilo dobro da usvojite dok koriste mobilne telefone:

  • Koristite više tekstualne poruke umjesto funkcije poziva.
  • Ako su pozivi česti ili dugi, koristite način rada zvučnika ili handsfree opremu.
  • Održavajte razmak između glave i mobilnog telefona kada razgovarate.
  • Ograničite upotrebu mobilnog telefona samo na bitne pozive i neka pozivi budu kratki.
  • Izbjegavajte korištenje mobilnih telefona ili tekstualnih poruka tokom vožnje.

 

POVEZANO: Kako pomoći djetetu da na zdrav način izrazi ljutnju