0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Zašto bebe plaču? Što time govore

Zašto bebe plaču? Što time govore Bebe.hr portal

Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti kao roditelj je naravno da bebe plaču. Doživjeti kako vaša beba plače može biti uznemirujuće, frustrirajuće i iscrpljujuće. Ne samo da pokušavate da shvatite šta nije u redu, već očajnički pokušavate umiriti ih u isto vreme.

 

Kada će moja beba prestati toliko plakati?

Dobra vijest je da ne traje vječno. Bebe najviše plaču u prva tri mjeseca svog života. I normalno je da bebe ponekad neutješno plaču. U prosjeku će plakati dva do tri sata dnevno.

Ideja je da mnogi ljudi pogrešno shvaćaju razvojni plač, označavajući ga kao grčeve i pogrešno misleći da im beba nije dobro.

 

bebe plaču

 

Zašto moja beba plače?

Bebe komuniciraju znakovima koji signaliziraju njihove potrebe, ali može potrajati dok ne naučite njihov jezik. Dok učite, vaša beba može pribjeći svom posljednjem načinu da privuče vašu pažnju – plaču.

Dok posmatrate i upoznajete svoju bebu, moći ćete predvidjeti i odgovoriti na njene potrebe prije nego što počne plakatu. Čak i kada plaču, imati ćete dobru ideju u čemu bi mogao biti problem ili ćete prepoznati njihove različite načine. Postoje neki vrlo česti razlozi za plač i načini na koje im možete pomoći.

 

Razlog 1# Gladan sam

Možda se čini da nije dugo otkako su se zadnji put dojili ili hranili na bočicu, ali stomak vaše bebe je sićušan i ne može primi puno mlijeka. Osim toga, moraju rasti i razviti mozak.

 width=

Čitanje znakova za hranu

Plač je već kasni znak gladi i određeno ponašanje prije vam govori kada su spremni za hranjenje, Kao privijanje na grudi, lizanje usana i uznemirenost.

 

Razlog 2# Mokra sam i prljava

Prljava pelena može iritirati bebinu osjetljivu kožu. Možda će vam pomoći da probate malo vremena bez pelena kako biste izbjegli pelenski osip. Samo ne zaboravite staviti zaštitni ručnik ispod.

Razlog 3# Želim se maziti

Nakon devet mjeseci života unutar majke, velika je stvar odjednom biti sam.

Bebama je potrebno puno ljubavi i sigurnosti. Ako svojoj bebi pružite puno maženja i interakcije, kao što su razgovor i igranje, pomaže joj da se osjeća utješno i sigurno. A sigurna beba bolje raste i napreduje.

 

bebe plaču

 

Razlog 4# Boli me, nije mi dobro

Ako nije odmah jasno zašto vaša beba plače, to može biti bolest ili bol poput nicanja zubića, vjetra, bolova u uhu ili glavobolje od kompliciranijeg rođenja. Niko ne poznaje vašu bebu tako dobro kao vi, pa ako ste zabrinuti, potražite medicinsku pomoć.

 

Razlog 5# Previše mi je vruće ili hladno

Pobrinite se da odjeća vaše bebe odgovara vremenu. Kada je vruće i sunčano, ponudite im puno vode ili čaja i ne izvodite dijete direktno na sunce. Kada je hladno, držite ih umotane, ali redovno provjeravajte da nisu pretjerano vrući ako nose nekoliko slojeva debele odjeće.

 

Razlog 6# Imam vjetrove

 width=

Kada je sve tako malo, nema puno prostora za probavu hrane. Za neke bebe vjetar može biti izvor nelagode zbog koje vrijedi plakati. Možete pokušati sljedeće kako biste pomogli vašoj bebe, a podrigivanje se ne pojavi:

  • Namotavanje bebe – trljanje i tapšanje po leđima.
  • Nježno masirajte njihov stomak u smjeru kazaljke na satu.
  • Polako savijaju noge prema stomaku, kao da voze bicikl.

 

Razlog 7# Treba mi pažnja

Kada su bebe zaista male i još uče o svijetu i svom mjestu u njemu, mogle bi zaplakati samo da bi provjerile da li je neko još uvijek tu i štiti ih. S vremenom, starije bebe mogu naučiti da plač vodi do pažnje i da može postići više pažnje.

POVEZANO: Kakvi su učinci vrućeg vremena na bebe?