1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako pomoći djeci da se smire bez korištenja ekrana

Kako pomoći djeci da se smire bez korištenja ekrana Bebe.hr portal

Pomoći djeci da se smire bez korištenja ekrana traži od nas malo inovativnosti, truda i kreativnosti. Kako bismo vam olakšali donosimo neke metode za umirivanje vašeg mališana.  Ako ih još niste isprobali zašto ne biste probali? Iako mogu djelovati prejednostavno, ideja je da se i vi smirite i pristupite sa povjerenjem u to što radite. 

Kako pomoći djeci da se smire

pomoći djeci da se smire

 

Ohladite ih (za bebe i malu djecu)

Lagano prskanje vode može pomoći vašoj bebi ili malom djetetu da zadrži hladnoću. Nanesite hladnu, mokru krpu ili umočite prste u hladnu vodu i nježno im dodirnete lice. Malo snižavanje tjelesne temperature može usporiti otkucaje srca i pomoći u smirivanju disanja.

 

Budite ogledalo (za stariju djecu)

Tehnika “ogledalo” može vam pomoći da spriječite da male nelagode eskaliraju u pravi napadaj. “Kada vaše dijete podijeli frustraciju, parafrazirajte joj to. Pretpostavimo da su ljuti i npr. govore: “Teta nam je dala puno zadaće!” Umjesto da kažete “Aha” ili “Stvarno” odgovorite s “Znači večeras imaš puno zadaće!”

Nastavite s pojačivačem samopouzdanja, poput: “Stvarno si dobar u rješavanju svojih problema. I sviđa mi se način na koji pokušavaš i kada problemi postanu teži. Bit ću tu da ti pomognem ako zapneš.”

Ova strategija pokazuje da ste prepoznali frustracije svog djeteta, tako da se ono neće morati još više uzrujati ili ljutiti kako bi privuklo vašu pozornost.

 

Metoda iznenađenja (za mlađu djecu)

Sljedeći put kad vaše dijete toliko jeca da čak i ne mislite da može čuti što govorite, privucite njegovu pozornost tako što ćete učiniti nešto neočekivano.

Na primjer ugasite svjetla, ili ih upalite. Skačite gore-dolje ili se vrtite. Ili počnite šaptati. Neočekivano ponašanje će na kratko zaustaviti pažnju vašeg djeteta. I sada kada vaše dijete sluša, zamolite ga da navede pet stvari koje su plave ili tri stvari koje sada mogu dodirnuti. To će mu pomoći da se prebaci s korištenja emocionalnog dijela mozga na logično područje i počet će se smirivati.

Pritisnite bebino “mirno” mjesto

Ako je vaše dijete i dalje nervozno nakon što ga podignete, umirite ga tehnikom akupresure.

Slijedite prstom krivulju oko vrha bebinog uha dok ne osjetite udubljenje. Potom nježno trljajte to mjesto (točku pritiska) malim, kružnim pokretima pet do 10 sekundi. Zatim idite do unutarnjeg pregiba njihovog lakta i klizite prstom do ruba koji je najbliži njihovom tijelu. Nježno trljajte tu točku pritiska 10 do 15 sekundi.

Naizmjence uho i lakat s obje strane dok se ne slegnu. Tehnika navodno uklanja blokade u “energetskim kanalima” i oslobađa endorfine za dobro raspoloženje.

POVEZANO: Kako roditelji mogu pomoći bebama da se same nauče smiriti?