0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

6 namirnica koje bi trudnice trebale jesti svaki dan!

6 namirnica koje bi trudnice trebale jesti svaki dan! Bebe.hr portal

Umjesto da pišemo danas o tome što ne treba jesti tijekom trudnoće donosimo radije 6 super namirnica koje bi trudnice trebale jesti svaki dan, prema stručnjacima. Naravno, nitko nije rekao da se nešto mora. Ali posjedovanje popisa zdrave hrane koja se preporučuje u trudnoći može pomoći u donošenju odluka o obroku i užini.

 

Prenosimo prijedloge 6 najboljih namirnica koje bi trudnice trebale jesti svaki dan.

 

 

Jaja

 

namirnica koje bi trudnice trebale jesti

Jaja su jedna od namirnica koje se najviše preporučuju trudnicama. Ne samo zato što su dobar izvor visokokvalitetnih proteina, već i zato što su jaja jedna od rijetkih namirnica bogatih kolinom. Kolin je nutrijent koji pomaže u održavanju cjeloživotnog zdravlja mozga. Do 95% trudnica konzumira manje kolina nego što se smatra dovoljnim (450 miligrama dnevno). A prenatalni vitamini često ne sadrže ništa od ove hranjive tvari.

Veći unos kolina tijekom trudnoće može imati dugotrajne korisne učinke na zdravlje i razvoj mozga beba u njihovoj školskoj dobi. Također jedno jaje dnevno je dovoljno za zdravu prehranu tijekom trudnoće. I ne zaboravite potpuno skuhati jaja, budući da trbate izbjegavati nedovoljno kuhanu hranu.

 

Leća

Uz jaja leća su isto dobar izvor kolina za potporu neurološkom razvoju djeteta. Osim toga, 1 šalica kuhane leće sadrži 18 grama proteina koji su također važni za rast vaše bebe . Ako trebate još jedan razlog više da jedete leću, imajte na umu da 1 šalica sadrži i 16 grama vlakana. Biti ćete im zahvalni za redovitu stolicu. Ove male mahunarke su svestrane i lako ih je ubaciti u jelo za više biljnih proteina.

 

Sok od suhih šljiva

namirnica koje bi trudnice trebale jesti

 

A kada smo već kod redovite stolice – svakodnevno ispijanje soka od suhih šljiva odličan je urednu probavu i sprječavanje zatvora. Zatvor je čest problem u trudnoći, jer povećan progesteron može otežati probavu, čak i u prvom tromjesečju. Srećom, svaka šalica 100% soka od suhih šljiva sadrži 2,5 grama vlakana, što vam može pomoći da budete redoviti. Osim soka od suhih šljiva, slobodno dodajte i same suhe šljive u svoju prehranu.

 

Špinat

Ne čudi da je tamno lisnato povrće, poput špinata, hranjiv izbor za trudnice. Tri šalice špinata osiguravaju 2 grama vlakana pogodnih za probavu, kao i folne kiseline za potporu bebinom razvoju. Ukoliko želite malo raznolikosti možete ga umjesto klasično kao prilog ubaciti i u smoothie.

 

Masna riba

Masna riba — losos, sardine, inćuni — odličan je dodatak prehrani trudnica. Ove ribe bebama u razvoju pružaju korisne omega-3 masne kiseline. Sa sigurnošću možete jesti do 350 grama tjedno ribe s nižim sadržajem žive, poput lososa, sardina i inćuna. Trebate ideje? Probajte losos s pečenim rajčicama i lukom, fettuccine sardine od limuna i češnjaka i tjesteninu od češnjaka i inćuna s brokulom .

 

Zobena kaša

Zobene pahuljice izvrstan su izvor mangana. Porcija od 1/2 šalice kuhane zobi nudi 35% onoga što je trudnicama potrebno dnevno. Postoji toliko mnogo načina za uživanje u zobenoj kaši, uključujući zobenu kašu sa smokvama i ricottom, zobenu kašu s čokoladom i bananom i zobenu kašu s jabukom i cimetom.

Sve u svemu, postoji toliko mnogo hranjivih namirnica koje mogu pomoći u njegovanju bebe koja raste tijekom trudnoće. Ovo su samo neke od mogućnosti kojima se trudnice mogu ugodno okrenuti tijekom putovanja. Vaš je liječnik najbolja osoba s kojom možete razgovarati o svim pitanjima o hrani u vezi s trudnoćom.

POVEZANO: Žudnja za hranom tijekom trudnoće: Kada počinje i što ju uzrokuje?