Bebe

Muzika za bebe

Muzika za bebe Bebe.hr portal

Iako se još ne može sa sigurnošću utvrditi utjecaj muzike na djetetovu inteligenciju, ono što zasigurno već svi odavno znamo jest da muzika može umiriti. Zato je djetetu uvijek dobro puštati muziku prije spavanja, ali i za vrijeme spavanja. Ali, na koju vrstu muziku se odlučiti?

Opuštajuća muzika dobra je za bebe

Gotovo sve što vi volite slušati, a da ima opuštajuće tonove, prikladno je i za vašu bebu. Za spavanje nećete pogriješiti pustite li svojoj bebi klasičnu muziku, štoviše upravo ona ima brojne dobrobiti! Lagani ritam pomoći će bebama koje imaju nemiran san. Osim toga, odlučite se za one kompozicije koje imaju jednostavnu i nježnu melodiju, sa što manje vokala i instrumenata. Pratite bebinu reakciju i možda kroz koji dan otkrijete što joj se najviše sviđa i odgovara.

Kad se beba probudi, možete joj puštati dječje pjesmice ili muziku iz dječjih filmova koja će potaknuti njihova čula. Ako primijetite da ne uživaju pretjerano u tome, prebacite se natrag na provjerene skladbe. Muzika će osim opuštajućeg efekta, potaknuti bebu na pamćenje i rano učenje te je pripremiti na kasnije uživanje u glazbi.

 width=

Jeste li čuli za bijeli šum?

Bijeli šum služi za neutraliziranje neželjenih pozadinskih zvukova i pozitivno utječe na smirenje djeteta. To je zapravo mješavina zvukova koji su slični onima koje bebe čuju dok su još u majčinom trbuhu i zbog toga ih opuštaju i smiruju. Još jedna bitna stvar je da kad uspavljujete dijete, to ne radite u potpunoj tišini. U slučajevima kad je buka prisutna, dijete neće moći zaspati jer je prethodno bilo naviknuto na potpuni mir.

Neka počne istraživanje muzike

Muzikoterapija ima sve značajniju ulogu u modernoj medicini i sve je veći broj istraživanja koji ukazuju na njezino djelovanje na razvoj bebe u ranom djetinjstvu. Stoga, sad je sjajan trenutak da uz bebu istražujete muziku koja vas može umiriti. Ako klasična muzika nije dio vašeg života, možda postane baš sad i usput poveže bebu i vas. Nije važno hoće li to biti Mozart, Beethoven ili neki drugi značajni skladatelj, bitno je da muzika bude umirujuća, a beba u vašem prisustvu.

 width=