1. godina 2. godina 3. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Odvikavanje od dude

odvikavanje od dude

Zaključili ste da je krajnje vrijeme za odvikavanje od dude? No, vaše maleno biće nije u suglasnosti s vama? Upotrijebite maštu i pripremite uvjerljivu priču…

Sam čin sisanja umirujući je za dijete, te ima veliku pomoć pri uspavljivanju. Također potiče proizvodnju sline, koja služi kao prirodni antiseptik s pozitivnim učinkom za oralnu higijenu. No usprkos navedenim pozitivnim gledištima, dugotrajna uporaba dude varalice uzrokuje više negativnih nego pozitivnih stvari.

Zapamtite, što dulje date djetetu da koristi dudu varalicu, to će ga biti teže odviknuti od nje. Nova istraživanja kažu da djeca koja koriste dudu češće imaju gljivična infekciju, upalu srednjeg uha ili imaju probavne smetnje. Također ako se dijete uvijek umiruje dudom, može se usporiti razvoj govora.

Taktike za odvikavanje od dude

Osluškujte situacije u kojima vaše dijete traži dudu: puno male djece voli nešto sisati kada su uzrujana. Preispitajte također svoje reakcije kada je dijete uzrujano. Pokušajte ga utješiti sami bez da nudite dudu. Shvatite to kao prigodu da produbite vašu vezu s djetetom jer će tako provoditi puno više vremena vama na rukama i u krilu.

Uz to što ćete neko vrijeme služiti kao zamjena za dudu, naučite bebu kako da se sama utješi (a da ne siše palac, naravno). Kada je beba uzrujana ili nervozna, skrenite joj pozornost nekom zabavnom igrom ili aktivnošću. Igračka poput plišanog mede ili meke lutke (ili nekoga drugog prijelaznog predmeta) može pomoći tijekom prijelaza s dude varalice na nekakav primjereniji način smirivanja.

Na putu odvikavanja od dude dobro je uključiti dijete u jedan “tajni dogovor”, jer će se na taj način osjetiti suradnikom, te biti motivirano i ponosno na sebe.

Povedite dijete (s njegovom dudom) u dućan s igračkama i dopustite mu da si izabere novu igračku ili plišanu životinju koja će mu služiti kao zamjena za dudu. Kombinirajte oproštaj s dudom s puno pljeska i malom nagradom za dijete.

Još jedna zgodna tradicija opraštanja s dudom je izmisliti vlastitu oproštajnu tradiciju, izaberite vlastito “drvo za dude” u svojem vrtu. Ili negdje u blizini. Na taj način dijete još uvijek može ići u posjet svojoj najdražoj igrački za utjehu.

Imati na umu..

Ako ništa od toga ne uspije i ako vaše dijete postane puno tužnije, procijenite situaciju. Možda ono jednostavno nije spremno odbaciti dudu, i to je u redu još neko vrijeme. Ako zaključite da vašem djetetu još uvijek treba duda, barem još nekoliko mjeseci, dopustite to, ali koristite sljedeće mjere:

  • Uvijek ga prvo pokušajte utješiti na neki drugi način.
  • Ne umačite dudu u med ili u bilo kakvu otopinu sa šećerom koja može oštetiti zube.
  • Dopustite djetetu da koristi dudu samo nakratko i kad smatrate da mu zaista treba.
  • Postupno smanjite učestalost i vrijeme kada je vaše dijete “prikopčano” na dudu.
  • Budite sigurni, vaše dijete će kad tad prerasti svoju potrebu za silikonskom utjehom

POVEZANO: Sterilizacija dječjih bočica prokuhavanjem