6-12 mjeseci Bebe

Početak dohrane bebe

Početak dohrane

Sa šest mjeseci mijenjaju se bebine prehrambene navike i potrebe, s kojom dolazi i početak dohrane. Vrijeme je to upoznavanja s raznim okusima i kašicama od žitarica, povrća, voća, ribe, mesa i drugim namirnicama.

Različita su mišljenja o tome kad bi trebalo uvesti dohranu bebama. Čak ni stručnjaci nisu potpuno usuglašeni, ali preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) može se smatrati mjerodavnom. Naime, ona smatra da je dojenje dovoljno tijekom bebinih prvih 6 mjeseci života i uvođenje dohrane odmah nakon prestanka dojenja. Američki i europski pedijatri preporučuju da se dohrana počne uzimati između 4. i 6. mjeseca. Kad dođe vrijeme za početak dohrane, sasvim je normalno da nećete imati svaki dan ideja za spremanje kašica. Zato vam donosimo jednostavne i zdrave recepte za vaše bebe.

POVEZANO: Bebe s Downovim sindromom: razvoj i hranjenje

Koju skupinu namirnica odabrati i zašto?

Kad započnete s dohranom, jako je važno s kojim ćete namirnicama najprije upoznati svoju bebu. Bitno da to povrće ide prije nego voće. Razlog? Zapravo je jako jednostavan – povrće ima neutralniji okus od primjerice voća kojim dominira slatkasti okus. Ako biste najprije dali voće, u kasnijem probavanju povrća, beba bi ga odbila jer bi ono za njega imalo neintenzivan i nezanimljiv okus.

Početak dohrane

U Hrvatskoj obično započinjemo uvođenje kašica sa žitnim, bezglutenskim kašicama, obično od riže, heljde, kukuruza i prosa. Nakon njih slijedi uvođenje povrtnih i voćnih kašica koji se usitnjavaju štapnim mikserom. U kašice se ne stavljaju sol, šećer i začini. Namirnice treba uvoditi postepeno, jednu po jednu, svaka tri do četiri dana. Također je važno da obrok sa novom namirnicom bude drugi obrok u danu, nakon mliječnog obroka.

Za prve kašice za bebe koje su, povrtne i voćne, najbolji su odabiri mrkva, blitva, tikvica, jabuka i kruška.

POVEZANO: Zašto male bebe ne bi smjele jesti med?

Kašica s kuhanom rižom

Neka prvo jelo vašoj bebi bude kuhana riža (20 g) koju ćete s majčinim ili adaptiranim mlijekom pasirati u kašicu. Neka njezina gustoća bude poput krem juhe. Riža je poprilično neutralna namirnica i upravo se zbog toga preporučuje za prvu namirnicu. Osim riže, bebama još možete ponuditi proso, heljdu i kukuruz.

Kašice s povrćem

Kašica od krumpira i blitve

Za ovu sastavom i pripremom jednostavnu kašicu potreban je 1 krumpir i 20 g blitve. Najprije stavite da se krumpir kuha, a kad procijenite da je napola kuhan, dodajte blitvu. Kad je oboje gotovo, procijedite i usitnite. Umjesto blitve, možete dodati brokulu. Postupak pripreme je isti.

Kašica s tri vrste povrća

Pripremite 1 mrkvu, pola šalice graška i pola manje tikvice. U kipuću vodu dodajte mrkvu i grašak, a nakon 10 minuta i tikvicu. Kad sve omekša, ocijedite i napravite pire.

Kašice s voćem

Kašica od jabuke

Priprema se tako što se oguljena i očišćena jabuka stavi u kipuću vodu i kuha na laganoj vatri oko 10 minuta. Jabuku je potom potrebno isprati hladnom vodom, staviti u blender i izmiksati dok se ne pretvori u kašu. Možete dodati i malo vode ako mislite da je to potrebno.

Kašica od banane

Ogulite jednu bananu i izrežite bananu na sitne kockice i zatim ju zgnječite vilicom. Prije nego zgnječite tamne dijelove banane koji trule izbacite. Nakon gnječenja dodajte malo mlijeka – majčinog ili adaptiranog i promiješajte. Sve zajedno ubacite u blender ili izmiksajte. Potrebno je odmah ponuditi bebi kašicu nakon pripreme.

Kašica od jabuke i banane

Oguljenu i očišćenu jabuku stavite u kipuću vodu i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Zatim uzmite jednu bananu i izrežite je na kockice i usitnite vilicom. Izvadite jabuku iz vode i također ju zgnječite. Zatim sve zajedno, jabuku i bananu ubacite u blender ili izmiksajte štapnim mikserom. Za glađu teksturu možete dodati malo vode iz lonca gdje se kuhala jabuka. U kasnijim fazama možete dodavati i druge namirnice. I koristiti ovaj recept i kao međuobrok s obzirom da je jako zdrav i ukusan.

Voće koje se odlično slaže sa bananom i sa kojima možete raditi kombinacije su :

  • jabuke
  • avokado
  • borovnice
  • breskve
  • kruške

Također odlične su i u kombinaciji sa rižom i drugim žitaricama, keksima i jogurtom. Kod korištenja drugih namirnica uvijek provjerite potrebno vrijeme pripreme (kuhanje).

Prije nego odlučite da je vrijeme za početak dohrane i uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe posavjetujte se s pedijatrom.

POVEZANO: Kašice za bebe od 6 mjeseci