Mame Savjeti i njega

Hamamelis (vještičja lijeska) : Primjena nakon poroda

Hamamelis

Hamamelis se koristi kao lijek za mnoge različite bolesti, uključujući hemoroide, vaginalne bolove, probleme s perineumom, iritaciju kože, ubode insekata, osip od otrovnog bršljana i herpes. Razlog zbog kojeg se koristi za liječenje navedenog je taj što je hamamelis zateže kožu i pomaže u smanjenju upale. 

Što je hamamelis?

Hamamelis je listopadni grm ili nisko drvo (grmoliko stablo) koji izgledom nalikuje lijeski, te ga još zovu i vještičja lijeska. Ova biljka izvorno dolazi iz Kanade i SAD-a, a unesena je u Europu 1736. kao ukrasno drvo. Sjevernoamerički Indijanci cijenili su vještičju lijesku zbog sposobnosti zacjeljivanja rana. Pomiješanu s lanenim sjemenom koristili su je za upaljene otekline. U narodnoj se medicini godinama koristi kao prirodno sredstvo za zaustavljanje krvarenja.

Osim toga, pomaže i kod preobilne menstruacije i stagnacije materične krvi s osjećajem nadutosti i nelagode. Tanini ujedno zaustavljaju izlučivanje sluzi u cijelom tijelu, daju tonus mišićima i krvnim sudovima. Hamamelis je dobra pomoć i kod proljeva, dizenterije i kolitisa. Osim što zaustavljaju krvarenje tanini također ubrzavaju zacjeljivanje, umanjuju bol, upale i oticanje, stvaraju zaštitni sloj na ranama i sprječavaju infekcije.

Kako funkcionira? 

Hamamelis je protuupalni, tako da može pomoći u smirivanju i zacjeljivanju rana i suza. I sigurno ga je nanositi izvana na vaginu, perineum ili hemoroide. Također postoje i jastučići hamamelisa koji se prodaju posebno za tu svrhu. Kada je u pitanju tekući hamamelis – možete ga nanijeti i na krpu i tako koristiti. Za dodatno umirujuće djelovanje, možete ohladiti jastučiće ili krpe prije upotrebe.

POVEZANO: Tjelesni problemi uzrokovani porodom: Kada porod ne prođe prema planu

Korištenje u farmaceutskoj industriji i kozmetici

Obilato se koristi svojstvo hamamelisa da steže, pa je zato upravo on važan sastojak proizvoda za osobnu higijenu kao što su dezodoransi i losioni poslije brijanja. Parnom destilacijom dobiva se vodica koja se stavlja se u kreme, losione za tijelo, mlijeko za čišćenje te u tonike za lice, kosu i brijanje. Ujutro očistite lice tonikom na bazi hamamelisa i odmah ćete vidjeti rezultate – vaša će koža izgledati svježe i budno. Mnogi se tonici na bazi hamamelisa koriste za zatvaranje pora i smirivanje kože nakon upale. Odličan u rješavanju problema vezanih uz kožu, posebno kod problema s aknama, a njegova najpopularnija upotreba je čišćenje masne kože lica.

Hamamelis se komercijalno proizvodi u dva oblika, kao vodeni ekstrakt (voda od hamamelisa) i alkoholni ekstrakt (tinktura od hamamelisa). Oba ova proizvoda djeluju smirujuće i opuštaju tkivo, pa je stoga hamamelis vrlo popularan biljni lijek za vanjsku upotrebu kod različitih kožnih oboljenja, od modrica do proširenih vena.

Kada pretjerate s izlaganjem suncu ljeti, hamamelis će vam uvelike pomoći. Izuzetno će učinkovito umiriti osjećaj peckanja, a možete ga nanijeti i nakon uboda kukca, zbog porezotine ili kako biste umirili kronične kožne bolesti poput psorijaze ili lišaja. Na posjekotine, rane i ubode insekata nanosi se čaj ili tinktura od hamamelisa.