0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Kako znati da je beba dobro u trudnoći

Kako znati da je beba dobro u trudnoći

Kako znati da je beba dobro u trudnoći jedno je od pitanja koje si mnoge trudnice postavljaju i više puta na dan. Srećom, možemo vam sa sigurnošću potvrditi da postoje jasni znakovi koji ukazuju na to da je vaše dijete zdravo. I da trudnoća protiče u najboljem redu. Znakovi zdrave trudnoće razlikuju se među ženama i ne osjećaju sve žene sve simptome trudnoće. Najbolji način da osigurate zdravu trudnoću je da dobijete dobru prenatalnu skrb i da se brinete o sebi. Općenito govoreći, veća je vjerojatnost da će zdrava majka imati zdravo dijete, a to se najbolje može postići suradnjom s liječnicima opće prakse i/ili primaljama tijekom trudnoće.

POVEZANO: Briga o tijelu u trudnoći

Kako znati da je beba dobro u trudnoći?

Dosljedni obrasci rasta

Dobar rast i razvoj najsigurniji su način da pratite da se vaš fetus razvija u zdravu bebu. Redovita skrb prije poroda pomaže vašem liječniku da vidi razvoj vaše bebe i osigura prekretnice u rastu. U prosjeku se može očekivati da će fetus rasti brzinom od oko 5 cm mjesečno. Općenito, prosječna beba teži oko 3 kg u trenutku rođenja, ali ta brojka uvelike ovisi o genetici djeteta.

POVEZANO: Prehrana novopečenih roditelja nakon četvrtog tromjesečja

Majčino dobivanje na težini

S razvojem fetusa povezani su dobitak na težini i rast majčinog trbuha. Na svakom prenatalnom pregledu liječnik opće prakse provjerit će težinu i rast trbuha.

Kretanje fetusa

Pokreti vaše bebe obično se mogu osjetiti nakon otprilike 5 mjeseci ili 20 tjedana. I nakon nekog vremena počet ćete primjećivati obrazac pokreta. Prvi pokreti vaše bebe u medicini se nazivaju ubrzanje fetusa.

Fetalni otkucaji srca

Još jedno mjerilo zdrave trudnoće koje će se dosljedno uzimati na vašim prenatalnim pregledima jesu otkucaji srca vaše bebe. Fetalni otkucaji srca mogu se čuti od petog tjedna trudnoće i kretati će se od otprilike 100 do 160 otkucaja u minuti. Vaš liječnik može provesti test kako bi procijenio ima li vaša beba zdrav rad srca u kasnijoj fazi trudnoće.

Fetalni položaj

Tijekom posljednjeg mjeseca trudnoće vaša se beba pomiče u položaj s glavom prema naprijed kako bi se pripremila za porod.

POVEZANO: Vježbe za jačanje mišića nogu u trudnoći