Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Prehrana novopečenih roditelja nakon četvrtog tromjesečja

Prehrana novopečenih roditelja nakon četvrtog tromjesečja Bebe.hr portal

Nakon režima preživljavanja prvih nekoliko mjeseci prehrana novopečenih roditelja nakon četvrtog tromjesečja kreće u smjeru – svjesne i pravilne prehrane. Sada je vrijeme da počnete razmišljati o tome kako se pravilno hraniti. Vrijeme kada jedete sve što su vam obitelj i prijatelji donijeli ili ostatke hrane za van koju ste naručili između mijenjanja pelena – je gotovo.

Kako biste bili najbolja podrška za svoju bebu i svoju obitelj, važno je brinuti se o VAMA i prvo “napuniti svoju čašu”. To uključuje i postavljanje prehrane kao prioriteta. 

Postoje tri vrlo važne ideje koje morate imati na umu kada razmišljate o prehrani sada a to su:

  • ravnoteža,
  • raznolikost i
  • umjerenost.

Postizanje ravnoteže svih pet skupina namirnica ključno je za pravilnu prehranu. Pet skupina namirnica uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine ​​i mliječne proizvode.

 width=

 

Voće i povrće:

Što se tiče voća i povrća – pokušajte jesti najmanje 3-5 porcija dnevno i ispunite pola svog tanjura ovom hranom bogatom hranjivim tvarima. Konzumiranje proizvoda koji su u sezoni može vam pomoći da unesete raznolikost u svoje obroke. Uključivanje mnogo različitih vrsta hrane osigurava da ćete dobiti sve potrebne hranjive tvari.

 

Cjelovite žitarice:

Cjelovite žitarice sadrže više hranjivih tvari i vlakana od svojih ultra-prerađenih pandana, rafiniranih žitarica. Dodajte namirnice poput zobene kaše, smeđe riže, kvinoje i tjestenine od 100% cjelovitog zrna pšenice u svoje obroke. Cjelovite žitarice tijelu daju energiju potrebnu da se uhvati u koštac s dugim danima i noćima koje su pred vama.

 

Proteini:

Protein je neophodan za izgradnju i oporavak mišića, zdravlje hormona i zacjeljivanje kože da spomenemo samo nekoliko primjera! Još jedna velika prednost proteina je ta što su vrlo zasitni. Što znači da kada netko jede hranu bogatu proteinima, osjeća se zadovoljno i dulje sito. Proteini također pomažu u ravnoteži šećera u krvi u tijelu. Važno je znati da dojilje i trudnice trebaju više proteina od prosječne osobe. Konzumiranje mješavine proteina životinjskog i biljnog podrijetla izvrstan je način da u svoju prehranu uključite više raznolikosti. Neki primjeri životinjskih i biljnih proteina uključuju piletinu, ribu, grah, leću, tofu i jaja.

 

Hrana bogata kalcijem:

Mliječni proizvodi su izvrstan izvor kalcija, ali ako ste netko tko ne jede ili ne smije jesti mliječne proizvode – nemojte se bojati! Postoji mnogo načina za unos odgovarajuće količine kalcija u vašu prehranu. Pokušajte posuti chia sjemenke ili narezane bademe u svoj smoothie kako biste dobili dodatnu količinu kalcija! Također možete jesti hranu i piće obogaćenu kalcijem. Unos dovoljnog kalcija putem prehrane može imati pozitivan učinak na opskrbu majčinim mlijekom. 

 

Prehrana novopečenih roditelja

 

Prvo se usredotočite na hranu prije dodataka prehrani

Na tržištu postoji mnogo dodataka prehrani, međutim, najbolje je usredotočiti se na pristup prvenstveno hrani prije dodavanja tone dodataka prehrani. Ako ste zabrinuti da možda imate manjak određene hranjive tvari, razgovarajte sa svojim liječnikom prije dodavanja bilo kakvih novih dodataka svojoj rutini.

 

Hidratacija je ključna 

Održavanje hidratacije važno je u svim životnim razdobljima, no roditelji koji doje imaju još veću potrebu za hidratacijom. Što se računa pod hidrataciju? Voda, čajevi bez kofeina, smoothieji, kokosova voda, juhe i juhe, pa čak i voće i povrće s visokim sadržajem vode (tj. krastavac, lubenica, celer) mogu se smatrati izvorima hidratacije. Pokušajte uvijek imati bocu s vodom uz sebe, aromatizirajte vodu limunom (sami, ne mislimo na kupovne pune šećera), mentom, krastavcima ili drugim voćem.

 

Ne zaboravite kada je prehrana novopečenih roditelja u pitanju – umjerenost je ključ! Jedan obrok, jedna hrana i jedan dan neće utjecati na vaš zdravstveni status. Dakle, ako žudite za čokoladnim sladoledom nakon večere, samo naprijed i poštujte to. Što manje restriktivan način razmišljanja imate, to ćete više ravnoteže i lakoće unijeti u svoje tijelo i život. 

POVEZANO: Umirite svoju bebu i povežite se uz popularne uspavanke