Savjeti i njega

Tjelesni problemi uzrokovani porodom: Kada porod ne prođe prema planu

Tjelesni problemi uzrokovani porodom: Kada porod ne prođe prema planu Bebe.hr portal

Tjelesni problemi uzrokovani porodom nešto su što brine rodilje koje ih imaju, ali i trudnice koje se boje da bi do njih moglo doći. Iako se radi o neugodnoj temi o kojoj većina budućih majki jednostavno ne želi razmišljati, činjenica je da određeni rizici i mogućnost komplikacija uvijek postoji. Čak i zdrave majke mogu doživjeti neke od ovih neugodnih iskustava nakon rođenja djeteta.

Tjelesni problemi uzrokovani porodom

Naravno, većina žena će primijetiti značajne promjene na svom tijelu nakon rođenja djeteta. Mnoge od njih će doživjeti fizičke probleme u vezi s mišićima dna zdjelice. To je skupina mišića koji drže na mjestu zdjelične organe (maternicu, vaginu, crijeva i mjehur).

Funkcija mišića dna zdjelice je podrška mokraćnom mjehuru i crijevima, što nam omogućuje kontrolu mokrenja. Kako starimo, ti mišići počinju slabiti. To se često pogoršava tijekom prirodnog poroda, jer se dno zdjelice rasteže kako bi beba mogla izaći iz tijela.

Problemi specifični za mišiće dna zdjelice koji se mogu pojaviti kao posljedica traume pri porodu:

 • Iskrivljenje vagine ili perineuma (područje između vagine i anusa)
 • Osjećaj težine u vagini
 • Bolovi u vagini ili perineumu koji također mogu biti povezani sa spolnim odnosom
 • Promjene u izgledu jedne ili obje stidne usne
 • Inkontinencija stolice (feces) ili vjetrovi (flatus)

 width=

Porođajne ozljede su fizičke ozljede doživljene tijekom poroda, a mogu utjecati na majku ili bebu. Kod majki, porođajne ozljede mogu biti:

 1. Ozljede perinealnog područja.
 2. Pukotine međice i epiziotomija kod vaginalnog poroda tzv. „trauma međice“ (rascjep ili kirurški rez na području između vagine i anusa).
 3. Oštećenje živaca. Povremeno se živci u perinealnom području mogu oštetiti tijekom poroda, što može dovesti do bolnog stanja koje se zove pudendalna neuralgija.
 4. Hemoroidi. Natečene vene oko anusa koje možete osjetiti kao kvržice, obično su bezopasne.
 5. Ozljede dna zdjelice.
 6. Oštećenje mišića — polovica svih žena koje rode vaginalno, ima trajne promjene na dnu zdjelice zbog pretjeranog istezanja ili trganja (avulzija).
 7. Prolaps zdjeličnih organa — ako su mišići zdjelice oštećeni ili oslabljeni, organi unutar zdjelice mogu pasti prema vagini, uzrokujući probleme s mjehurom i crijevima.

Iako su te ozljede pri porodu fizičke, mnoge majke mogu doživjeti emocionalni ili psihički stres – prije, tijekom ili nakon poroda. Ovo je poznato kao trauma rođenja. Postoje načini da smanjite rizik od porodne traume, a dostupni su i liječenje i podrška.

Tjelesni problemi uzrokovani porodom mogu se liječiti

Tjelesni problemi uzrokovani porodom

Neki tjelesni problemi uzrokovani porodom su manji i mogu zacijeliti same od sebe, primjerice manje pukotine međice ili ogrebotine. Druge ozljede trebaju pravovremeno liječenje, primjerice dublja poderotina koju treba šivati. Možda će vam trebati i lijek za ublažavanje bolova.

Ako ste imali ozbiljniju porođajnu ozljedu, kao što je značajna pukotina ili oštećenje mišića dna zdjelice, liječenje može uključivati ​​fizioterapiju i vježbe za jačanje mišića dna zdjelice.

Ako ste imali ozljedu pri porodu, možda ste izloženi većem riziku da se to ponovi kod sljedeće bebe. Vaš liječnik će razgovarati s vama o tome trebate li sljedeći put razmisliti o planiranom carskom rezu.

Koliko god zastrašujuće zvučale sve ove informacije znajte da su mnoge žene kroz to prošle i žive su, sretne i zdrave i dan danas. Ono što dolazi porodom, to malo stvorenje, neusporedivo je bitnije u odnosu na proces.

POVEZANO: Kegelove vježbe nakon poroda za jačanje mišića dna zdjelice